Zorg18 apr '17 19:16Aangepast op 18 apr '17 20:51

'Cultuuromslag UMC Utrecht duurt zeker drie jaar'

Auteur: Thijs Baas

Patiënten hebben jarenlang onnodige risico's gelopen door een onveilige werkcultuur bij het UMC Utrecht, blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Bestuursvoorzitter Margriet Schneider verwacht nog zeker drie jaar nodig te hebben om echt orde op zaken te stellen en het vertrouwen terug te winnen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Onder meer ontwikkelprogramma's met '360 graden beoordeling' moeten leiden tot een opener cultuur, waarin leidinggevenden, inclusief de raad van bestuur, zich kwetsbaarder durven op te stellen. 'Dan krijg je coachend leiderschap, wordt het makkelijker om aanspreekbaar te zijn op je fouten en durf je makkelijker zaken die minder goed gaan met elkaar te delen.' Daarnaast, zo zegt Schneider, moet pear support voorkomen dat fouten nog een keer gebeuren. 

Leiderschapsprogramma

Om dat te bereiken zijn de afgelopen twee jaar al de nodige dingen in gang gezet, zegt Schneider. 'We zijn begonnen met een groot leiderschapsprogramma, over mensgericht, coachend leiderschap, waarbij je leert van je fouten en leert leiding te geven aan verandering.' En daarnaast is er nog het programma Samen voor de patiënt. 'Dat doen we met dagstarts, waarbij van de schoonmaker tot de hoogleraar in een staande vergadering de verbeterpunten doornemen.'

In het rapport van de IGZ staat onder meer dat een veilig en open werkklimaat op sommige afdelingen ver te zoeken is. Daardoor durft personeel soms nauwelijks te zeggen wat er misgaat, wat de veiligheid van patiënten onnodig in gevaar brengt. In 2015 bleek onder meer in een aflevering van het actualiteitenprogramma Zembla dat twee patiënten op de operatietafel waren overleden, zonder dat daarvan melding was gemaakt aan de Inspectie. Ook was er kritiek op de raad van bestuur, die zijn werk niet goed gedaan zou hebben.

Betrokkenheid en bevlogenheid

Overigens concludeert het rapport dat er in het UMC Utrecht over het algemeen goed en veilig wordt gewerkt. Vandaar ook, bezweert Schneider, dat nog geen patiënten hun operatie hebben gecancelled. 'We hebben het idee dat patiënten zeker vertrouwen in ons hebben, omdat we ongelofelijk veel medewerkers hebben die met enorme inzet, betrokkenheid en bevlogenheid iedere dag weer hun werk doen. De Inspectie zegt dat de zorg in het UMC Utrecht veilig is.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen