Compensatieregeling PGB nauwelijks gebruikt
Het was een chaos twee jaar geleden rond de uitbetaling van het persoonsgebonden budget. Betrokkenen moesten wachten op hun geld en politiek Den Haag sprak er schande van. Om het leed te verzachten werd er voor de gedupeerden een compensatieregeling in het leven geroepen. Nu blijkt volgens belangenorganisatie Per Saldo dat er nauwelijks gebruik van wordt gemaakt.
Tot eind 2014 betaalden hulpbehoevenden die zelf hun zorg inkochten de hulpverlener uit hun PGB. De zorgverleners konden hun kosten direct declareren, en pas achteraf werd er gecontroleerd of die declaratie terecht was. Dit bleek erg fraudegevoelig, dus de Tweede Kamer vond dat het anders moest. Vanaf 2015 is de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verantwoordelijk voor de uitbetaling van de PGB’s, en de declaraties worden vooraf gecontroleerd. De SVB bleek echter totaal niet opgewassen tegen deze taak: veel zorgverleners van PGB-houders kregen niet uitbetaald, en zaten soms weken of maanden zonder inkomen.
Regeling
Om de gedupeerden te compenseren voor de geleden verliezen en de extra kosten die gemaakt waren kwam, het kabinet met een regeling. Van 1 maart tot 31 mei aanstaande kunnen aanvragen ingediend worden via www.compensatieregelingpgb.nl. Maar volgens belangenorganisatie Per Saldo wordt er nauwelijks gebruik gemaakt van de regeling. Aline Molenaar, directeur van Per Saldo, denkt dat dit komt omdat het drempelbedrag van 300 euro hoog is, en omdat het veel geregel is. ‘Je moet kunnen bewijzen dat je die kosten heb gemaakt. Van leningen die je hebt moeten nemen om je hulp uit te betalen tot extra incassokosten, en van kosten voor extra kopieën die je op hebt moeten sturen tot telefoonkosten. Heel veel mensen hebben de bewijzen niet meer, komen niet boven de 300 euro, of vinden het te veel gedoe.’
Inmiddels gaat het een stuk beter met de verwerking van de declaraties: 98% van de correct ingevulde declaraties wordt binnen 10 werkdagen uitbetaald.