Zorg13 jun '17 13:43Aangepast op 13 jun '17 17:04

Artsen wel of niet in loondienst?

Auteur: BNR Webredactie

Medisch specialisten die werken in vrije vestiging willen vooral cashen, leveren overbodige zorg en zijn te duur voor ziekenhuizen. Dat zeggen vijf politieke partijen, die toe willen naar een verplicht dienstverband. Zelf vinden de meeste artsen dit een slecht idee: het bespaart nauwelijks geld en geen patiënt krijgt er betere zorg door.

Radboud UMC Nijmegen. Foto: ANP
Radboud UMC Nijmegen. Foto: ANP

Volgens Christiaan Keijzer, anesthesioloog bij het Radboud UMC in Nijmegen en voorzitter van de Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD), zoeken artsen in eerste instantie naar een goede werkplek, waarbij ze kijken welk ziekenhuis bij hen past. 'Pas na die keuze komen ze erachter of ze in loondienst gaan, of in vrije vestiging.' Het beeld van artsen in vrije vestiging die willen cashen herkent hij dan ook niet. Ze verdienen misschien dan wel iets meer dan hun collega's in loondienst, maar die rekensom wordt volgens Keijzer erg ingewikkeld, omdat er artsen in vrije vesting ook meer kosten hebben.

Nine Kooiman, Tweede Kamerlid van de SP, is wat duidelijker over dat verschil: 50.000 euro. Dat is het bedrag dat artsen in vrije vesting meer verdienen dan hun collega's in loondienst. Wat voor gevolgen hebben de verschillende manieren van betalen voor het aantal uitgevoerde behandelingen?

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen