Zorg3 jul '17 22:42Aangepast op 4 jul '17 00:12

KWF roept op tot meer zonpreventie op basisscholen

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Tweede Kamer gaat deze week op zomerreces. Voor KWF Kankerbestrijding het uitgelezen moment om de Kamerleden te wijzen op de gevaren van de zon. In minder dan tien jaar tijd is het aantal gevallen van huidkanker namelijk met liefst vijftig procent toegenomen.

KWF overhandigt daarom morgen een petitie waarin de Kamer wordt opgeroepen meer te doen aan preventie op basisscholen. Een voorbeeld van een school die al preventieve actie onderneemt, is de Nautilus in Amsterdam. Daar worden extra schaduwplekken gecreëerd om kinderen uit de zon te houden.

Weinig buiten en les over huidtypen

‘Wij spelen niet heel lang buiten’, vertelt juf Aliza Hoomans. ‘Een kwartiertje, maximaal twintig minuten gaan wij naar buiten. Ook niet op het midden van de dag, op het heetst van de dag. Zijn we de hele dag buiten, bijvoorbeeld met een sportdag, dan smeren we de kinderen in.’

Leerlingen van de Nautilus krijgen vanaf groep drie les over de verschillende huidtypen en de gevaren die deze verschillende huidtypen met zich meebrengen. ‘Dan leren ze hoe belangrijk het is om je in te smeren. Het moet een automatisme worden: ik ga buitenspelen, ik smeer mij in’, zegt Hoomans.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen