Zorg30 aug '17 18:19

Zorginstituut: 'NIPT niet uit basisverzekering'

Auteur: Jolijn Mes

De NIPT-test moet niet vergoed worden vanuit de basisverzekering. Dat staat in een advies van het Zorginstituut aan het kabinet. Een NIPT-test wijst uit of een ongeboren baby het syndroom van Down heeft.

Foto: HH/Olivier Middendorp
Foto: HH/Olivier Middendorp

Het instituut vindt dat de NIPT-test alleen vergoed moet worden als er 'een medische indicatie' voor is. Uitkomsten van eerdere zwangerschappen of de familiegeschiedenis zijn dan doorslaggevend. Met andere woorden: alleen vrouwen met een verhoogd risico op een kind met een chromosomale afwijking kan dan de NIPT-test laten vergoeden vanuit de basisverzekering.

Lees ook: Bedrijf achter NIPT-test misbruikt medische gegevens

Eigen bijdrage

In april van dit jaar heeft minister Schippers de NIPT-test beschikbaar gesteld voor alle zwangere vrouwen. Daar is een speciale subsidieregeling voor opgetuigd die jaarlijks 26 miljoen euro kost. Met een eigen bijdrage van 175 euro kunnen zwangere vrouwen die NIPT-test laten uitvoeren, een regeling die loopt tot 2020.

Een nieuw kabinet moet beslissen over de invulling van de regeling ná 2020, maar het gaat om ene politiek gevoelig onderwerp: CDA en ChristenUnie zijn fel tegen het volledig beschikbaar stellen de test. De vraag is dan ook: hoe gaat het nieuwe kabinet dit regelen en hoe belangrijk is het advies van het Zorginstituut?

Lees ook: Geen NIPT meer bij Nederlandse ziekenhuizen

Andere subsidie

Anneke Kwee, gynaecoloog en vicevoorzitter van de Gynaecologenvereniging, vindt het belangrijk dat de NIPT-test bereikbaar blijft voor álle zwangeren: ‘Als de kosten te hoog zijn, zal het zo zijn dat het financiële argument een reden wordt om de test niet te doen. Wij vinden dat iedere zwangere de keuze om de test wel of niet te laten doen moet kunnen maken op andere redenen dan de financiële.’

Een financiering is dan ook nodig, zegt Kwee, maar het is niet nodig om dit uit het basispakket te betalen: ‘Er zijn andere financieringsmogelijkheden. Dit valt meer onder screening of bevolkingsonderzoek, dus er moet gekeken worden hoe dat gefinancierd moet worden. Maar wij gaan er verder niet over uit welk potje dat moet komen.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen