Zorg3 sep '17 13:23Aangepast op 3 sep '17 14:13

'Regels WHO rond suikers veel te algemeen'

Auteur: Thijs Baas

De wereldwijde normen voor suikerconsumptie van de WHO zijn eigenlijk veel te generiek. Toevoeging van suikers is in sommige delen van de wereld van levensbelang, terwijl elders een teveel aan suikers juist tot gezondheidsproblemen leidt, zegt Hans van Goudoever, lid van de Gezondheidsraad, in BNR Beter.

Foto: ANP
Foto: ANP

In bijvoorbeeld Malawi zou Goudoever voorstander zijn van toevoeging van extra energie aan kindervoeding. 'Terwijl ik het in Nederland juist onzin vind om suiker toe te voegen omdat kinderen dan beter zouden slapen. Je wordt er gewoon dikker van. In het algemeen kun je heel goed uit met de natuurlijke suikers in voeding. Er zijn een heleboel koolhydraten die bestaan uit suikers die niet eens worden opgenomen; onze vezels zijn vaak een soort suikers, waar de bacteriën in je darmen lekker van smulllen, maar die niet in je bloedbaan terechtkomen.'

De natuurlijke voorkeur voor zoet gaat al duizenden jaren terug, toen het best prettig was om snel suiker tot je te kunnen nemen -  op de vlucht voor wolven of juist op jacht naar een prooi. Maar tegenwoordig zijn toegevoegde suikers allang niet meer levensreddend, meent Goudoever - althans in ons deel van de wereld. 'Suiker is niet echt verslavend, maar het beïnvloedt wel je smaak enorm. Als je er op jonge leeftijd veel van binnenkrijgt ten opzichte van wat bittere smaken van groente en dergelijke, ga je duidelijk een voorkeur krijgen voor zoete producten. En die voorkeur blijf je de rest van je leven houden.'

Zwangershapssuiker

Jessica Mendels, presentatrice, ondernemer en blogger op Jessicaonline.nl, heeft een minder bekende vorm van diabetes, mody, en die dwong haar ertoe af en toe een 'snel suikertje' te nemen. 'Uit een suikertest bleek dat ik zwangerschapssuiker had. Ik moest insuline gaan spuiten. Op dat moment ben ik meteen gestopt met het eten van geraffineerde suiker en ben ik allemaal langzame koolhydraten gaan eten. Ik had die insuline nodig tijdens de zwangerschap, maar daarna wilde ik zonder. En dat lukt nu heel goed.'

Net als in borstvoeding zitten ook in melkproducten melksuikers. Die lactose is op zich prima, zegt Goudoever, en zelfs noodzakelijk. Voor sojamelk geldt in principe hetzelfde, ook voor zuigelingen. Maar dat geldt niet voor allerlei andere soorten melk die als moedermelk worden gebruikt. 'Ik heb heel veel moeite met soorten als amandelmelk, havermelk en kokosmelk. Dat geven mensen ook aan pasgeboren kinderen en dat kan heel erg schadelijk zijn. In België is zelfs een kind dat amandelmelk kreeg overleden aan scheurbuik. Daar moet je dus heel erg mee oppassen.'

Gerelateerde artikelen