ZZP Café13 dec '14 11:54Aangepast op 19 dec '14 16:24

ZZP Online | Het woord 'budget', tarief berekenen en werken voor nop

Auteur: BNR Webredactie

Budget is een schitterend woord. Het is het enige woord dat alleen gebruikt woord als het er niet is. Als er tegen je gezegd wordt, "We hebben geen budget, maar…", dan weet je dat je op moet passen.

Als er wel geld is, dan heet dat geen budget maar een potje. Dat moeten we dus hebben. Maar als er dan een potje is, dan kom je weer in ander moeilijk vaarwater: hoeveel moet je vragen?

Tariefcalculator
Er zijn verschillende hulpjes te vinden waarmee je uit kan rekenen hoeveel je moet vragen. De mooiste is NuSchool.com . De tool is eigenlijk bedoeld voor ontwerpers, maar werkt ook prima voor alle andere zzp’e rs. Via soepele animaties en een simpele invuloefening ziet je direct de speelruimte waar je tussen kan gaan zitten. Extra fijn is dat hij rekening houdt met de emotionele lading van een opdracht. Hij neemt mee in zijn berekening hoe interessant je het project vindt en hoe je je denkt te gaan voelen als je klaar bent. Is het een droom die werkelijkheid is geworden of haat je jezelf een beetje?

Verder ook de moeite waard: de beetje saaie maar wel handige zzptarief.nl en de zeer uitgebreide MOTIV.s

Should I Work For Free?
Is er geen budget? Word je gevraagd om te werken voor nop? Pak dan deze beslissingsboom erbij en kijk of het zinnig is. Stel, je moeder vraag je of je de website van haar toneelgroepje wil bouwen. Geen tijd natuurlijk, maar een blik op de boom laat je zien: 'Is het voor je moeder?' Ja, moet ik nu gratis werken. 'YES. 22 uur arbeid op een dag en je kunt niet één godvergeten vlooienmarktflyer maken? Come on!'

Nog een voorbeeld
Stel een vriendin vraagt je voor een fotoreportage. Dan ga je weer naar de kaart toe. Oke, vraag 1: 'Is het voor de vriendin zelf voor het bedrijf waarvoor de vriendin werkt?' Voor de vriendin zelf. 2. 'Is een hechte vriendin, een brother-from-an-other-mother?' Nee. 3. 'Zijn jullie goede vrienden ifyouknowwhatimean?'. En dan zit je in de val want of je nu ja of nee antwoord, het resultaat is altijd: 'NO, you are not a prostitute'.

Laat het schema je dus leiden in de keuze om voor nop te werken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen