ZZP Café3 okt '15 10:39

3 oktober | Fiscus richt pijlen op freelancers in het onderwijs

Auteur: BNR Webredactie

Een kunstopleiding die een bekende freelance architect een paar uur inhuurt om gastcollege te geven. De Belastingdienst heeft dit liever niet en wil de regels flink aanscherpen.

Hogescholen vrezen juist voor een leegloop van kennis en ervaring. Een heet hangijzer waar binnenkort meer duidelijkheid over moet komen. Freelance gastdocenten moeten niet zomaar het onderwijs in- en uit kunnen lopen. Dat wil de Belastingdienst tenminste. Hogescholen vrezen op hun beurt een leegloop van expertise. Harmen van Wijnen, bestuurslid van de Vereniging van Hogescholen en Bridget Kievits van het college van Bestuur van de Amsterdamse School van de Kunsten.

Om aan de slag te kunnen als gastdocent moest freelancer en gastdocent Linda Duits wel in tijdelijk dienstverband treden. Al vertelt ze dit liever niet aan haar mede-zzp'ers. Linda Duits is zzp’er in hart en nieren maar om gastdocent te kunnen zijn, heeft ze haar streng bewaakte principes wat betreft het vaste dienstverband overboord moeten gooien.

André Gussekloo wilde niet tot zijn pensioen wachten om de wereld over te reizen. En dus werkt hij vanaf elke mogelijke plek op de wereld aan zijn bedrijf. Zelfs de kat gaat mee. De digitale nomaad bepaalt ZELF waar hij werkt. Het liefst zo ver en warm mogelijk, als er maar wifi is. In ons ZZP Café skypen we met André Gussekloo. Als tekstschrijver werkt hij voor Nederlandse klanten zonder zelf ook maar een stap in ons land te zetten.

Het laatste ZZP-nieuws met Pierre Spaninks en het online leven van een ZZP-er. Bram van Dijk.

ZZP Café, elke zaterdag van 11:00 tot 12:00 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen