ZZP Café14 mrt '15 11:45Aangepast op 14 mrt '15 13:27

ZZP Online | De massaliteit van internet of things op SXSW

Auteur: BNR Webredactie

Ben van der Burg zit in Austin, waar hij South By South West (SXSW) bezoekt. Dat is inmiddels het meest beroemde, uit de kluiten gewassen event waar de technologie-, film- en muziekwereld bij elkaar komen. 75 duizend mensen zullen de stad bezoeken van wie 250 Nederlanders uit de creatieve industrie.

Er treden ook hippe artiesten op, die Ben allemaal niet ken, dus dat komt goed uit. Alleen Mary J. Blige doet een belletje bij hem rinkelen, maar die schijnt dan weer niet meer hip te zijn. Gelukkig komt hij voor de online industrie...

Wat was er deze week te doen in online-land?
Het Apple-event gonst nog steeds rond in Austin. We zijn de laatste jaren gek gemaakt met Simon Sinek, die erop hamert dat je altijd met het waarom moet beginnen. Bij de Apple Watch was dat lang niet duidelijk, nu wel. Tijdens de keynote kwam het hoge woord eruit: de Apple Watch is er voor de kleine interacties waarvoor je niet je telefoon uit je handtas wilt halen. Dus even snel je stappen checken, even een message beantwoorden. Of even een krabbel naar iemand sturen. Je krijgt dus nog meer contactmomenten met de wereld. En dat willen we, is de overtuiging van Ben van der Burg.

Dan de nieuwe MacBook. Die ziet er zo mooi uit: 900 gram in goud, zilver en spacegrey en super dun. Als je het over stijlvol hebt, dan is het de nieuwe MacBook. Er kwam echter ook kritiek. Het gaat om de USB-c-poort en de prijs. De USB-c-poort zou wel eens de nieuwe standaard kunnen worden, maar je moet dus allemaal extra accessoires kopen. En de MacBook ís al niet goedkoop. Heel creatief zzp-nederland heeft een MacBook air. Voor rond de 1000 euro ben je klaar, maar wil je een beetje nieuwe MacBook, dan ben je zeker meer dan 1.500 euro kwijt, want de standaard processor is te klein.

Hoe waren de kritieken?
Virals zijn niet per se Bens favoriet, want die heeft iedereen al gezien en je moet juist kijken wat nog nooit iemand gezien heeft. Maar een Apple-medewerker vertelt in een parodie hoe de MacBook ontwikkeld is. Het filmpje is hierboven te zien...

Wat gebeurt er zoal in Austin?
Traditioneel is SXSW ook een plek waar nieuwe startups worden gelanceerd, denk aan Twitter en Foursquare in het verleden. Nu is het video wat de klok slaat. Video in de zin dat je live jezelf opneemt. Denk aan een facetime call met de hele wereld die inbelt. Dat bestaat natuurlijk al een jaar of tien, maar het begint opnieuw. Iedereen praat over Meerkat: je twittert en dan ga je live. Ben heeft er net zelf een tweet uit gedaan, zodat mensen dit gesprek live mee kunnen kijken.

Twitter kocht periscope, weer een andere soortgelijke dienst. Voor de zzp’er. Je bent schilder en je wilt laten zien wat voor fantastisch werk je levert en je laat mensen af en toe live met je meekijken. Het is geinig. Houd dus live video in de gaten.

Ook in Austin nog altijd hot: internet of things. Er hangen duizend ibeacons. Je loopt dus ergens langs en dan krijg je geinige berichten, zoals korting op een kop koffie, slimme boeien om haaien op te sporen, lampjes op het stuur van je fiets, connected met je telefoon om de richting aan te geven en Sprinkl, een sprinklerinstallatie die bijhoudt of het gaat regenen of niet. Niets nieuws, maar de massaliteit van het fenomeen maakt het bijzonder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen