ZZP Café11 okt '14 13:17Aangepast op 11 okt '14 14:12

'Vast contract is niet meer van deze tijd'

Auteur: Thijs Baas

Het vaste contract als contractvorm is in feite achterhaald, meent Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarktontwikkelingen bij Randstad, in BNR's ZZP Café. "De wereld gaat vooruit, dat is niet te stuiten. We zullen moeten innoveren op de manier waarop we in de toekomst de arbeid gaan doen."

Foto: ANP
Foto: ANP

Alle aandacht die onder meer minister Lodewijk Asscher richt op het vaste contract heeft dan ook veel weg van een achterhoedegevecht, meent Ten Hoonte. "De werleld om ons heen flexibiliseert, maar we hebben alle zekerheid in ons land opgehangen aan één contractvorm: het contract voor onbepaalde tijd."

Voor vakbonden en medezeggenschap is het vaste contract bijna heilig, constateert Ten Hoonte, omdat het lijkt alsof je minder anders bent wanneer je dat vaste contract hebt. "En dát moeten we in ons land ontwikkelen: we doen allemaal hetzelfde werk en hoe omgeven we dat met een goed sociaal stelsel?"

Doodskreet
Ook Jeroen Sakkers van ZZP Barometer voorziet een definitieve verandering van de arbeidsmarkt. Met de opmerking  dat het inhuren van externen een motie van wantrouwen is, slaat Bert de Haas van Abvakabond FNV de plank dan ook volledig mis. "Hij gaat helemaal voorbij aan ZZP'ers, interim-professionals en andere specialisten die juist heel erg kunnen helpen. Het lijkt wel een soort doodskreet van de FNV, als ik eerlijk ben." 

Het enige punt dat Asscher terecht maakt, is dat ongeveer 15 procent van alle 750.000 ZZP'ers onvrijwillig heeft gekozen voor die constructie, meent Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en ondernemersbeleid aan de Erasmus Universiteit. "Je moet nadenken of dat nog wel de juiste constructie is. Het flexibele contract neemt toe tot 30 procent van de beroepsbevolking, waarvan 10 procent ZZP'er."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen