Onderwijs20 jan '20 19:08Aangepast op 20 jan '20 19:46

Haga Lyceum: Minister Slob tekent hoger beroep aan

Auteur: BNR Webredactie

Minister Arie Slob had het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam niet mogen dwingen om op te stappen. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. Minister Slob heeft inmiddels aangekondigd hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

Lees ook | Rechtbank: minister Slob mocht bestuur Haga Lyceum niet dwingen op te stappen

NCTV

Het begint allemaal begin 2019 met een bericht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). In dat bericht staat dat er op de school mogelijk 'radicale invloeden' zijn. Daar wordt onderzoek naar gedaan door de Onderwijsinspectie. Hieruit komt dat het schoolbestuur 'geen afstand neemt van personen met een radicale reputatie'. Maar de inspectie vindt geen aanwijzingen voor radicale invloeden.

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) staat de pers te woord over de uitspraak over het Cornelius Haga Lyceum dat hij het schoolbestuur niet had mogen dwingen op te stappen. De islamitische middelbare school had bezwaar gemaakt tegen deze zogenoemde aanwijzing. Slob gaat tegen de uitspraak van de rechter in beroep.
Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) staat de pers te woord over de uitspraak over het Cornelius Haga Lyceum dat hij het schoolbestuur niet had mogen dwingen op te stappen. De islamitische middelbare school had bezwaar gemaakt tegen deze zogenoemde aanwijzing. Slob gaat tegen de uitspraak van de rechter in beroep. (ANP Sem van der Wal)

Financiën

Naast de beschuldigingen over radicale invloed zijn er ook zorgen over de financiën van het Haga Lyceum. De Onderwijsinspectie concludeert dat er sprake is van financieel wanbeheer. Daarop grijpt Slob in: hij eist dat het bestuur van het Haga Lyceum opstapt.

Maar de rechtbank geeft Slob nu dus geen gelijk. De rechtbank zegt dat er wel wat tekenen zijn van onrechtmatig handelen en zelfverrijking door personen, maar dat dat niet voldoende is om het hele bestuur weg te sturen. Bovendien waren de financiële problemen van de school al eerder bekend. En toen was dat geen reden voor de onderwijsinspectie om in te grijpen.

Reacties

Minister Slob heeft inmiddels gereageerd op het besluit van de rechtbank. Slob zegt dat de uitspraak hem een 'ongemakkelijk gevoel' geeft. Politiek verslaggever Laurens Boven sprak hem erover.

Ook directeur Söner Atasoy van het Haga Lyceum heeft gereageerd. Hij noemt de uitspraak een 'winst voor de rechtstaat' en zegt verder dat de deuren voor nieuwe gesprekken met de minister en de gemeente wagenwijd openstaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen