Geen tussenjaar
Meer scholieren hebben hun eindexamen gehaald in deze coronatijd. Ook is te zien dat bij een grote crisis studeren aantrekkelijk wordt, verklaart de VSNU, de Vereniging van Universiteiten. Daarnaast is een tussenjaar nu minder populair, omdat reizen niet gaat en bijbaantjes schaarser zijn. 'Wij zien hierdoor zes procent meer aanmeldingen dan normaal. Dat is erg opvallend', zegt Pieter Duisenberg, voorzitter van de VSNU.
Nieuwe studeren
Er is in principe plek voor alle aspirant-studenten, maar er kunnen zich ook capaciteitsproblemen voordoen, waarschuwt de VSNU. 'De werkdruk bij docenten en de capaciteit aan onderzoeksruimtes is een bekend probleem, maar wordt manifest bij hoge aanmeldcijfers. We willen kwaliteit kunnen blijven bieden.' Om dit op te lossen is de VSNU bezig met een zogenaamd “blended model.” 'Het is een combinatie tussen Zoveel mogelijk fysiek onderwijs en een deel online onderwijs. Dat zal voor ons de puzzel worden', legt Duisenberg uit.
Onzekerheid
Deze toename in aanmeldingen zal volgend jaar weer recht trokken worden, denkt de Landelijke Studentenvakbond. 'We zien bij studenten veel onzekerheid over de toekomst. Nu schrijven ze zich voor de zekerheid maar in.' zegt Alex Tess Rutten, voorzitter van de LSVb. 'Het is nu aan de instellingen om ervoor te zorgen dat de studenten kunnen studeren en het leuk vinden.'
Luister ook | 'Coronacrisis extra klap voor lenende student'
