Onderwijs15 jun '20 11:43Aangepast op 15 jun '20 15:00

LSVB: 'Fysiek onderwijs is onoverkomelijk'

Auteur: BNR Webredactie

Na de lagere en middelbare scholen gaat vandaag ook het hoger onderwijs open. Althans, een klein beetje. Want studenten mogen niet altijd in de spits reizen en dus moeten de hogescholen en universiteiten zich houden aan strikte tijdslots. Als deze situatie ook na september nog aanhoudt, is dat slecht voor het onderwijs, zegt voorzitter Alex Tess Rutten van studentenvakbond LSVB.

Reizigers met mondkapjes op Amsterdam CS
Reizigers met mondkapjes op Amsterdam CS (ANP Robin van Lonkhuijsen)

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Fysiek onderwijs onoverkomelijk

Onder studenten kan verwarring ontstaan over wat wel en niet mag. Studenten mogen dus wél in de spits reizen maar het is zo dat lessen niet voor 11 uur mogen beginnen, en tussen 15 en 20 uur niet mogen eindigen. Als een student bijvoorbeeld een dag geen onderwijs heeft of ver moet reizen naar de onderwijsinstelling, kunnen ze gewoon in de spits zitten. De maatregelen zijn bedoeld om de noodzaak van het reizen tijdens de spits weg te halen en om aan ontrading te doen.

Rutten deelt de zorg van de universiteiten. 'De instellingen mogen al heel weinig studenten ontvangen, we geven dat fysieke onderwijs niet voor niets - sociale cohesie en werkgroepen zijn ontzettend belangrijk voor studenten', zegt Rutten. 'Hoewel de onderwijsinstellingen hebben laten zien dat ze met thuisonderwijs snel kunnen inspelen op een crisis, heeft corona laten zien dat fysiek onderwijs onoverkomelijk is.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen