Onderwijs17 aug '20 17:10Aangepast op 17 aug '20 18:57

Studentenbonden vrezen hoge studie-uitval door corona

Auteur: BNR Webredactie

Nu alles online gaat, zijn er ernstige zorgen over eerstejaarsstudenten. De studentenbonden LSVb en ISO willen dat er meer aandacht komt voor nieuwe studenten en hoe zij hun weg gaan vinden in een nieuwe stad, school en studie. De kans op isolatie is groot, zeggen deze organisaties.

Stoomcursus

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft eerstejaars studenten een online stoomcursus gegeven in het online college volgen. Van de 1.300 deelnemende studenten hebben er bijna 1.000 de cursus afgerond. Jorian Waleson van de Ambassadors office van de Erasmus Universiteit Rotterdam is daar erg blij mee. 'Normaal gesproken bieden we die cursus aan zo'n 250 studenten aan. Dit jaar hebben we besloten het programma open te gooien, zodat alle eerstejaars er profijt van hebben.'

Uitval

Waleson hoopt dat de cursus de uitval bij eerstejaars vermindert, want ook hij verwacht door de coronamaatregelen een veel grotere uitval dan normaal gesproken. Op universiteiten stopt gemiddeld 7 procent van de eerstejaars. Op het hbo gaat het om ongeveer 30 procent. LSVb en ISO verwachten dat die percentages dit studiejaar hoger zullen zijn.

Eenzaam

Offline samenkomen mag vanwege de huidige coronamaatregelen ook weer niet in te grote groepen. 'Dat is voor ons een lastige scheidslijn, dat moeten we juist weer niet faciliteren.' Voor studenten die zich eenzaam voelen is er een platform opgericht, r u ok out there?. 'Studenten kunnen via dit platform een beroep doen op alle hulp die beschikbaar is, bij decanen, studieadviseurs en psychologen', zegt Waleson.

Studenten op de Eurekaweek, de introductieweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Studenten op de Eurekaweek, de introductieweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen