Onderwijs23 aug '20 11:21

Helft medewerkers vindt school onveilig

Auteur: BNR Webredactie

Iets meer dan de helft van de medewerkers van middelbare scholen vindt het onveilig om met de huidige coronamaatregelen weer aan het werk te gaan. Met name het gebrek aan ventilatie baart schoolmedewerkers zorgen, meldt EenVandaag na onderzoek onder ruim 2.000 ouders van kinderen op de basis- of middelbare school, en 700 medewerkers van basis- en middelbare scholen.

 Leerlingen van het Mendel College dragen een mondkapje op de eerste schooldag
Leerlingen van het Mendel College dragen een mondkapje op de eerste schooldag (ANP Robin van Lonkhuijsen)

Luister ook | Steeds meer scholen aan het mondkapje

Zorg om ventilatie

Afgelopen week uitten deskundigen hun zorgen over verouderde ventilatiesystemen op scholen. De VO-raad riep het Outbreak Management Team (OMT) op om met een advies te komen over de ventilatiesystemen. Blijkens het onderzoek zijn veel ouders (57 procent) en medewerkers (62 procent) niet op de hoogte van de kwaliteit van de ventilatie op de middelbare school van hun kind. Van de medewerkers zegt 30 procent de werksituatie redelijk veilig te vinden terwijl 9 procent zich er helemaal niet druk om maakt.

Luister ook | Verplichte meter afstand op scholen een serieuze optie

Ouders positiever

Anders dan de medewerkers zijn ouders over het algemeen veel positiever over het heropenen van de middelbare scholen. Zo zegt 85 procent van de ondervraagde ouders de coronamaatregelen op de school van hun kind te kennen en vindt 65 procent het verantwoord dat de scholen weer volledig open gaan - van de schoolmedewerkers vindt slechts 29 procent) dit een goed plan.

Luister ook | Scholen weer open, ouders tasten massaal in het duister

Sommige middelbare scholen hebben op eigen houtje een mondkapjesplicht ingesteld. Van de docenten vindt 27 procent dat een goed idee voor de gehele school en vindt 33 procent het een goed plan om een mondkapje overal op school behalve in de klas te verplichten.

Luister ook | Oud-hoofdinspecteur: bekijk opening scholen per regio

Basisscholen

Over de basisscholen maken medewerkers en ouders zich weinig zorgen: de ouders in regio noord zijn op de hoogte van de maatregelen die voor henzelf gelden (96 procent) én die voor hun kinderen gelden (92 procent). Een meerderheid van 79 procent denkt dat er voldoende maatregelen zijn getroffen op de school van hun kind. Van alle ouders met een kind op de basisschool en de medewerkers van die scholen vindt 80 procent het verantwoord dat die scholen weer open gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen