
Volgens Terpstra dragen de kortetermijnmaatregelen ertoe bij dat de scholen niet gesloten hoeven worden en zijn er verschillende concrete voorstellen, al zegt hij erbij dat het maatwerk is en dat een en ander afhangt van het specifieke schoolgebouw. 'Het ene gebouw is het andere niet, we hebben een reeks maatregelen, maar het is maatwerk'. Terpstra noemt als maatregel het in de klas ophangen van CO2-meters die aangeven wanneer er gelucht moet worden. Hij noemt het een grote operatie met ook langetermijnmaatregelen, maar denkt dat er meer dan 770 scholen aangepast moeten worden omdat niet van alle scholen duidelijk is wat de stand van zaken is.
Thema speelt al langer
Volgens Van Haren staat het thema al heel lang op de agenda, maar gaat het over meer dan ventilatie alleen: ook licht, goede materialen en verdeling van aantallen kinderen over een ruimte. 'Triest genoeg is corona de aanleiding om het urgent te maken, maar ik ben blij dat het op de agenda staat.'
Van Haren wijst erop dat het belangrijk is om op de korte termijn maatregelen te nemen, maar wil ook dat in bredere zin wordt gekeken naar de kwaliteit en inrichting van schoolgebouwen. 'Het is een eerste stap, onze kinderen moeten het allerbeste krijgen, dus ook gebouwen waar het goed toeven is.' Wat de maatregelen zijn zal volgens Van Haren per gebouw verschillen en kan het variëren van mechanische ventilatie tot het openzetten van ramen, roostering en een beperking van het aantal scholieren in één ruimte.
De ventilatie op ongeveer de helft van alle schoolgebouwen in Nederland voldoet niet of slechts gedeeltelijk aan de eisen van het bouwbesluit. Dat maakte de Algemene Vereniging Schoolleiders bekend op basis van een peiling onder 643 schooldirecteuren. 'Het verbaast ons zeker niet. Natuurlijk zijn er scholen die in een mooi of nieuw gebouw zitten, maar heel veel scholen moeten het doen met een oud en gedateerd gebouw', zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.
Luister terug | Ook voor corona geldt: meten is weten
Sinds augustus staat de ventilatie in scholen hoog op de agenda, nadat in een verpleeghuis in Maassluis bleek dat een ventilatiesysteem mogelijk een rol speelde bij de verspreiding van het coronavirus. Er werd een speciaal team opgericht onder leiding van Doekle Terpstra, dat scholen moest helpen bij hun ventilatie. Volgens het RIVM is de kans dat corona via aerosolen wordt verspreid klein, maar is het in algemene zin goed dat scholen voldoen aan de ventilatierichtlijnen.
Lees ook | Helft medewerkers vindt school onveilig
Het binnenklimaat van scholen is al langere tijd een punt van zorg van de PO-Raad. De sectororganisatie is daarom blij dat het kabinet 360 miljoen euro ter beschikking stelt voor schoolbesturen en gemeenten, om de eerste stappen te zetten naar een beter binnenklimaat van schoolgebouwen. De PO-Raad en de VO-raad pleiten nog wel voor vervolgonderzoek naar de ventilatie op scholen, om een nog meer representatief beeld te krijgen, schrijft de PO-Raad in een reactie.