Onderwijs25 jan '21 17:01

'Extra maatregelen scholen bij heropening'

Auteur: BNR Webredactie

Als de scholen eenmaal open gaan, dan moeten er extra maatregelen ingevoerd worden om dat veilig te kunnen doen. Dat zegt Patricia Bruijning, kinderarts en epidemioloog bij het UMC Utrecht, in de podcast Topgast. Bruijning is betrokken bij een experiment op het uitvoeren van sneltesten op middelbare scholen.

Volgens haar zal de situatie op de scholen anders zijn bij de heropening dan op het moment dat de scholen dicht gingen. 'Er zullen zeker meer maatregelen te zien zijn in de scholen na het heropenen. Daardoor zal de verspreiding van het virus minder kans krijgen, helemaal met de Britse variant van het virus. Die is besmettelijker bij iedereen, dus daar moet je rekening mee houden.' Wel zal er waarshijnlijk een verschil zijn tussen basisscholen en middelbare scholen. 'We weten dat bij tieners het virus makkelijker om zich heen grijpt dan bij jongere kinderen. Die laatste lijken wat minder vatbaar dan oudere mensen. Dat beeld blijft ook bij de Britse variant overeind te staan.'

Luister ook | Topgast: epidemioloog Patricia Bruijning-Verhagen, verbonden aan het UMC Utrecht

Testen

Welke maatregelen helpen om de verspreiding op scholen te verminderen weet Bruijning ook al. 'Je hebt het dan over ruimtes goed ventileren; kleinere groepen om de vermenging tussen kinderen te verminderen; afstand houden; kinderen met klachten thuishouden en testen.' Al deze maatregelen samen kunnen ervoor zorgen dat het coronavirus onderdrukt kan worden op de scholen en zo veilig onderwijs te verzorgen.

Volg ook | Het corona-liveblog

(ANP SEM VAN DER WAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen