Onderwijs26 mrt '21 13:17

Zorgen om groot tekort stageplekken

Auteur: BNR Webredactie

Nederland komt zeker 20.000 stageplekken voor mbo'ers tekort. Voorzitters van onder meer VNO-NCW, Actiz, Techniek Nederland, Bovag en Bouwend Nederland roepen in een open brief in het AD op om de stageregels te versoepelen.

Luister terug | Mbo bezorgd over stageplekken en onderwijs

Omdat er op dit moment creativiteit gevraagd wordt om zo veel mogelijk studenten toch een stageplek te kunnen bieden, zou bijvoorbeeld de duur van een stage aangepast kunnen worden, zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland. Ook zouden bedrijven die nu één stagiaire hebben, eens kunnen kijken of er geen plek is voor een tweede. Of stagiairs zouden terecht kunnen bij een bedrijf dat niet meteen aansluit bij hun studie, maar waar ze wel hun vaardigheden kunnen trainen.

Nieuwe bedrijven

Er zijn ook positieve punten. In de coronatijd zijn er zo'n 25.000 bedrijven bijgekomen die studenten mogen begeleiden. Punt is alleen dat die begeleiding vaak niet geleverd kan worden, omdat mensen niet naar kantoor mogen komen.

Lockdown

Studenten die geen praktijkervaring kunnen opdoen, kunnen hun studie niet afronden. En dat terwijl ze vaak al studievertraging hebben opgelopen omdat lessen niet zijn doorgegaan en er nauwelijks interactie is met de school. Daarnaast liggen veel sectoren waar het probleem speelt plat vanwege de lockdown.

Luister ook | 'Mbo kan spilfunctie vervullen voor kwetsbare jongeren'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen