Onderwijs12 apr '21 16:24

Hoger onderwijs opent 26 april de deuren

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet laat vanaf 26 april weer fysiek onderwijs in op hogescholen en universiteiten toe. Dat melden bronnen rond het ministerie van Onderwijs en het crisisteam, de MCC, aan BNR. Het openen van het hoger onderwijs zal naar alle waarschijnlijkheid dinsdagavond bekendgemaakt worden door demissionair premier Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge.

Binnen het hoger onderwijs ontstond zondag onrust omdat andere versoepelingen uitgesteld werden. De Jonge had tijdens de persconferentie van eind maart al aangekondigd dat het de bedoeling is om hogescholen en universiteiten op 26 april te openen, dat lijkt dus nu door te gaan. Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen: 'Bij het hoger onderwijs was er onrust dat er mogelijk toch niet versoepeld ging worden, maar het gaat wél open.' Door gebruik te maken van (gratis) sneltesten mogen studenten dan minimaal één dag in de week fysiek onderwijs krijgen.

Bereidheid sneltesten

Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), in gerustgesteld met het bericht dat het hoger onderwijs wel op versoepelingen kan rekenen. Wel denkt Muns dat het belangrijk is dat de overheid een campagne gaat starten zodat de testbereidheid omhoog gaat. Bij een eerder experiment met sneltesten liet slechts 30 procent van de studenten zich testen. 'Er zal absoluut een campagne nodig zijn zodat mensen zich laten testen.'

Andere versoepelingen

Andere coronamaatregelen worden mogelijk op 28 april versoepeld, zo meldde een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst op zondag. De versoepelingen gaan onder andere om het openen van de terrassen en het opheffen van de avondklok. Eerder lekte uit dat het demissionaire kabinet hoopte de coronamaatregelen op 21 april te kunnen verruimen. 'Dat is nog net te vroeg', aldus de woordvoerder. Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest. 'Het is nog wel heel onzeker om de terrassen te openen', zegt Van Leeuwen daarover. Het kabinet durft de datum van 28 april nog niet honderd procent vast te leggen voor de versoepelingen.

Image
(Dijkstra bv)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen