Onderwijs3 jun '21 11:15Aangepast op 3 jun '21 11:48

PO-Raad: 1,8 miljard voor grote reset basisonderwijs

Auteur: BNR Webredactie

Het primair onderwijs wil 1,8 miljard euro vanuit Den Haag voor een grote ‘reset’. Dat schrijft de PO-raad vandaag in een brief voor de formatietafel. Freddy Weima is voorzitter van de raad en vindt het tijd dat er iets gebeurt aan de kwaliteit van het onderwijs.

Weima benadrukt dat al langere tijd duidelijk is dat de prestaties op het gebied van onderwijs aan het dalen zijn. 'Twee maanden geleden luidde de onderwijsinspectie de noodklok en dat trekken wij ons zeer aan. Er moet echt iets gebeuren. Dan denken wij aan rekenen en lezen, maar ook aan de bredere vorming van jonge kinderen.'

De 1,8 miljard is vooral bedoeld als tijdelijke ondersteuning om de vertraging die als gevolg van de coronacrisis in te lopen. 'We denken dat je het bedrag als een start moet zien van die veel bredere aanpak, die wij een grote 'reset' noemen', zegt Weima.

Volgens hem moet het primair onderwijs meer concurreren op de arbeidsmarkt. 'Op dit moment verdien je als leraar in het basisonderwijs minder dan als je een vergelijkbare baan hebt in het voortgezet onderwijs. Het kost 9 miljoen om dit gat te repareren en we denken dat het hoog tijd is om dat nu aan te pakken.'

Luister terug | 'Geef digitale voorlichting op basisscholen tegen cyberaanvallen'

De helft van het bedrag is bestemd voor salarisverbetering, de andere helft wordt onder andere besteed aan het aanpakken van het lerarentekort. Lerarenopleidingen moeten aantrekkelijker worden en er moeten meer mensen beschikbaar komen om deze opleidingen te verzorgen, vindt de PO-raad.

Teleurstelling

Tot teleurstelling van de raad houdt het kabinet voorlopig vast aan de coronamaatregelen in het basisonderwijs. Die had "gehoopt dat de schoolteams iets meer ruimte hadden gekregen om naar eigen wens en behoefte de laatste weken van het schooljaar in te richten".

Volgens de PO-Raad zijn de richtlijnen voor het basisonderwijs 'niet meer in lijn met de versoepelingen die in de rest van de maatschappij worden doorgevoerd'. Het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over het coronabeleid vindt het echter nog te vroeg. 'Het loslaten van deze maatregelen zal ertoe leiden dat kinderen met meer andere kinderen contact hebben, en dat volwassenen met meer kinderen contact hebben', schrijft het OMT in zijn laatste advies. Dit kan leiden tot een groter risico op een coronabesmetting en tot de daaropvolgende maatregelen zoals quarantaine. Het kabinet neemt het advies over.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen