Onderwijs16 dec '21 09:38Aangepast op 16 dec '21 14:12

Oud-AFM-Voorzitter: 'coalitieakkoord weinig samenhangend'

Auteur: BNR Webredactie

Het coalitieakkoord is een 'waslijst met heel veel losse dingen zonder een samenhangende visie en fundamentele keuzes' die de grote problemen in het onderwijs moeten oplossen. Dat zegt voormalig AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven in gesprek met BNR, naar aanleiding van gisteren gepresenteerde akkoord.

Van Vroonhoven, momenteel leerkracht in het speciaal onderwijs, is over het algemeen bezorgd over de plannen. 'Het goede nieuws is dat onderwijs een speerpunt is, en dat salarissen worden gelijkgetrokken. Maar veel vernieuwingen worden doorgevoerd op een basis die niet in orde is', zegt Van Vroonhoven. Naast de eerder genoemde punten, prijst zij ook de voorgestelde brede brugklas en de verbeteringen in passend onderwijs, maar niet nu. Het 'systeem is gefundeerd op marktwerking en concurrentie. En dat wordt niet aangepakt'.

Luister ook | BNR's Big Five in gesprek met Merel van Vroonhoven

Lerarentekort

Merel van Vroonhoven
Merel van Vroonhoven (ANP)

Zoals wat Van Vroonhoven 'het allergrootste probleem' noemt, het lerarentekort. ''Dat wordt niet opgelost omdat het akkoord te onsamenhangend en te weinig fundamenteel is waardoor het bij mooie beloftes blijft. Ik hoop dat een nieuwe minister hier naar gaat kijken en in de komende drie jaar wél naar de fundamenten gaat kijken'.

Lees ook | Rector: Jeugd loopt op zijn tenen

De voormalig AFM-topvrouw trekt een vergelijk met het bedrijfsleven. 'Als je echt dingen wil veranderen moet je het fundamenteel doen en niet te veel tegelijkertijd. Dit lijkt op de zak van Sinterklaas waarbij iedereen een wensenlijstje indient. En na drie jaar kunnen we kijken wat er van is terecht gekomen'.

Lees ook | Branche ziet obstakels in nieuwe kinderopvangregels

Van Vroonhoven ook een opdracht voor de sector zelf, waar volgens haar meer samengewerkt moet worden. 'De vele concurrentieprikkels maken samenwerking moeilijk, maar dit is wel één van de beste oplossingen. Zowel tussen schoolbesturen als opleidingen en het bedrijfsleven'. Daarom moet de sector volgens Van Vroonhoven 'niet te veel meegaan met de politiek wensen maar juist duidelijk maken dat er fundamentele veranderingen moeten komen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen