Onderwijs19 jan '22 09:40Aangepast op 19 jan '22 10:36

Zeker 56 scholen deels gesloten en 16 volledig

Auteur: BNR Webredactie

Al twee dagen op rij sluit een recordaantal scholen geheel of gedeeltelijk de deuren. Dat blijkt uit navraag van BNR bij scholen en uit data van de website scholenmeldpunt.nl. Het meldpunt registreerde afgelopen maandag zelfs een recordaantal van 50 meldingen. Zeker 56 scholen zijn deels gesloten en hebben klassen naar huis gestuurd, 16 scholen zijn volledig dicht.

Image
(ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar)

Het scholenmeldpunt ontving circa 150 school-meldingen in januari. 'Een melding is per school en heeft soms betrekking op een paar personen, soms op enkele meldingen met meer dan 100 positief geteste personen per school', zegt data-analist Bart Bolkestein van BD Dataplan van de website scholenmeldpunt.nl. Van die 150 meldingen in januari werd twee derde (dat zijn er dus 100) de afgelopen 2 dagen gedaan. Ooit was 28 het maximum aantal meldingen dat het meldpunt op één dag ontving, nu zijn dat er dus al twee dagen 50.

Hogere aantallen

Volgens Bolkestein doen echter niet alle scholen melding, dus ligt het aantal in de praktijk hoger. 'Daar zullen we zeker een aantal van missen.' Hein van Asseldonk van de VO Raad, de koepel van middelbare scholen, benadrukt dat er ook heel veel scholen wél gewoon open zijn, maar dat de verschillen tussen scholen wel enorm zijn. 'Dat is moeilijk te verklaren. Eind vorige week hadden we vooral problemen in de Randstad en minder in de periferie, nu zie je dat het probleem zich ook in periferie wat meer voordoet.'

Quarantaine is probleem, niet besmetting

Volgens Van Asseldonk is niet zozeer het aantal besmettingen het probleem, maar wel de quarantaineregels die nog stammen uit de tijd dat de Delta-variant dominant was. Hij zegt dat deze variant zo anders is, dat het kabinet de quarantaineregels opnieuw tegen het licht moet houden. Ook wijst hij erop dat het kabinet vrijdag weliswaar een nieuw beleid heeft geformuleerd, maar dat de GGD'en dat niet uitvoeren.

'Het tweede probleem is dat het nieuwe beleid te weinig houvast biedt om onderwijs voortgang te bieden. Er moet echt snel iets veranderen. De quarantaine kun je vervangen door een actief testbeleid, dan kun je beter per dag bekijken welke leerlingen wel of niet naar school kunnen komen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen