Onderwijs21 jan '22 16:42

Bezorgde Onderwijsminister: 'Effect quarantaine op scholen dramatisch'

Auteur: BNR Webredactie

'Dramatisch', zo noemt minister Dennis Wiersma van Basis- en Voortgezet Onderwijs het effect van de quarantaineregels op scholen. Volgens de minister staan 'halve scholen leeg' wanneer de hele klas bij drie besmettingen naar huis moet. De minister heeft het OMT om advies gevraagd hoe de regels aangepast kunnen worden, zodat leerlingen zoveel mogelijk naar school kunnen.

Minister Dennis Wiersma
Minister Dennis Wiersma (ANP / Bart Maat)

Luister terug | GGD-directeuren: versoepel quarantainebeleid voor scholen

Zorgen

Volgens Wiersma, die zegt deze week veel scholen te hebben bezocht, moet het uitgangspunt zoveel mogelijk zijn: 'Hoe hou je die leerlingen op school en in de klas. De regels pakken dramatisch uit, daar maak ik me zorgen over'. Gevraagd of de leerlingen misschien maandag al weer naar school mogen, antwoordt Wiersma dat hij dat niet weet. 'Ik weet niet waar het OMT mee komt, maar vooropgesteld: ik zie dat het in die klassen heel ingewikkeld is, wat we willen is leerlingen zo veel mogelijk op school houden. Er komen ook examens aan, deze regels maken het moeilijker.'

Wanneer het kabinet daarop knopen doorhakt kan Wiersma evenmin zeggen. 'Die afweging wordt dinsdag op de persconferentie gemaakt'.

Kwart zit thuis

Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zit bijna een kwart van de scholieren thuis door de maatregelen - een week eerder ging het nog om 9 procent. Wiersma noemt het 'heel ingewikkeld' voor scholen om nog goed onderwijs te kunnen geven. 'Leerlingen moesten al vaak genoeg thuisblijven vanwege corona', zegt de minister. 'Bovendien komen er examens aan.'

Luister terug | Zeker 56 scholen deels en 16 volledig gesloten

Veiligheid

Welke wijzigingen van de regels er mogelijk zijn, weet Wiersma nog niet. Daarom heeft hij het OMT ook om advies gevraagd. Wel staat de veiligheid van zowel de leerlingen als de docenten in de klas voorop, benadrukt hij. Scholen die zelf uitzonderingen verzinnen op de coronaregels, moedigt hij niet aan. 'We hebben de regels om besmettingen en verspreiding tegen te houden en het is belangrijk dat iedereen zich eraan houdt.' Maar als de regels tot ontwrichting leiden, 'dan zijn we het aan onze stand verplicht er alles aan te doen om die klassen op school te houden'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen