Opinie19 jan '16 06:44

Column Marianne Zwagerman | Schoffies

Auteur: Marianne Zwagerman

Met tien pagina’s over Bowie in de krant en ruim aandacht in elk uur radio en elke talkshow voor de op tijd gestorven zanger ga je met je rug naar jonge lezers, kijkers en luisteraars staan. Dat geeft niet, want de klassieke (massa)media zijn de jongeren al lang kwijt.

Dat bewijs werd afgelopen weekend weer geleverd op het Noorderslag festival bij de uitreiking van de jaarlijkse Popprijs, het hoogste wat er te winnen is in de Nederlandse muziek. Vooraf tipte het AD drie potentiële winnaars, een lijstje dat vooral na de bekendmaking van die winnaars hysterisch lollig leesvoer is. Kensington, Guus Meewis of anders toch het 50 jaar geleden ontsproten bejaardenbandje Golden Earring moesten het worden volgens de krant. Maar het werd een groepje “straatschoffies” dat zich New Wave noemt.

Volgens de krant volgde na de bekendmaking de luidste stilte die ooit op Noorderslag heeft geklonken. Er volgde geen gejuich, geen applaus en ook geen door de lucht zoevend bier. Annechien Steenhuizen was uit het decor van het NOS Journaal geplukt om op NPO3 de winnaars te interviewen. Met grote angstige ogen vroeg ze aan de schoffies waar ze waren toen ze hoorden dat ze de prijs kregen. “Uit eten” antwoordde het kleinste petje, die van dat liedje over drank en drugs. “Oh in een restaurant?” stamelde Annechien zich door het interview heen. Want ja, waar eten straatschoffies zoal?

Toen mocht oudere jongere Giel Beelen een poging wagen. “Jij bent de belangrijkste mothafocka want jij maakt alle beats hè?” De mothafocka gluurde vanonder zijn petje in de camera om reclame te maken voor zijn nieuwe nummers. Op Twitter wond de redactiechef van het Dagblad van het Noorden zich op: “Het is een belediging voor alle muzikanten die een instrument beheersen. En dat heeft echt niets met leeftijd te maken.” Waarbij hij maar even voorbij ging aan het feit dat Marco Borsato de prijs in 1997 won. Die beheerst ook geen instrument, componeert niet en kan niet zingen. Maar goed, die maakt wel albums en zelfs dat doen de straatschoffies niet.

Ze zijn ook geen bandje, maar een “collectief”. Het hangt van vrijblijvendheid aan elkaar. Maar ze scoorden afgelopen jaar wel 60 miljoen streams op Spotify. En clips die op YouTube geen 300.000 views halen vinden ze een flop.

Daar knalde Bowie dan weer keihard overheen. Zijn video’s werden binnen een etmaal 51 miljoen keer bekeken. Een record. Tegen doodgaan is nog geen marketingkruid gewassen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen