Opinie1 nov '12 08:45

Column Pieter van den Akker | Voetbalclubs 100 jaar? Liever niet!

Auteur: Pieter van den Akker

De ene club verliest in een betonnen bak zonder ziel kansloos van FC Twente, de ander organiseert zelf een toernooi en wordt voor eigen publiek laatste, en de derde gaat misschien wel failliet in het jubileumjaar. Het is duidelijk: het 100-jarig bestaan van voetbalclubs brengt weinig goeds.

Even terug naar 19 maart 2000. Het is die dag 100 jaar en 1 dag geleden dat de Amsterdamsche Football Club Ajax is opgericht. Voor het duel tegen FC Twente zijn de Ajax-spelers in authentieke shirts gestoken. Rood met witte banen, ouderwetse knoopjes erop en ditmaal zonder shirtsponsor, want ook ABN Amro beseft dat er weinig dingen zo slecht hand in hand gaan als voetbalnostalgie en commercie.

Wat een prachtig eeuwfeest moet worden, eindigt in een ontluisterende nederlaag. Twente verlaat Amsterdam met drie punten (0-1). De beelden van een sierlijk opspringende Cruijff en de steekpassjes van Litmanen hebben het netvlies van de Ajax-fans eenzaam achtergelaten. Op die plaats heeft het kille stadion dat Amsterdam ArenA (twee hoofdletters!) heet zich genesteld. Het gras, dat er maar niet wil groeien, staat symbool voor het armetierige spel van de ploeg van trainer Jan Wouters.

Twaalf jaar en vele seizoenen zonder een kampioenschap verder is het besef neergedaald: Amsterdamse branie is niet meer op z’n plaats. Succes in Europa? Plaatsing voor de volgende ronde van de Europa League is al heel wat.

In Rotterdam kunnen ze erover meepraten. Ook daar worden geen Europese bekers meer gewonnen. Het is zelfs een klein wonder dat de club nog leeft. Net als in de Arena wordt het jubileum van Feyenoord dat in 2008 100 jaar wordt, niet waarop het Legioen hoopt. Feyenoord eindigt dat seizoen ternauwernood in het linkerrijtje en is op sterven na dood.

Een jubileumwedstrijd om het echie zit er voor Rotterdam-Zuid helaas niet in. Feyenoord is nu eenmaal in de zomer opgericht, dus moet de club het doen met een jubileumtoernooi. De gastheer eindigt op het eigen ‘feestje’ na twee nederlagen als laatste.

The times they are a-changin': Bob Dylan zong het al. Maar sommige dingen veranderen niet. In september 2012 gaan bij het noodlijdende NAC de vlaggen uit. De sportieve en nog grotere financiële malaise ten spijt, verslaan de Bredanaars dankzij hun vechtlust de betere voetballers van AZ. Een mooi moment voor de eerste zege van het seizoen, want NAC viert die dag het 100-jarig bestaan.

Het publiek gaat eventjes uit z’n dak, maar het is lang niet genoeg om de lucht boven het Rat Verleghstadion op te laten klaren. Woensdagochtend wordt bekend dat NAC over het seizoen 2011-2012 een verlies heeft geleden van 1,2 miljoen euro. Het zoveelste lijk dat uit de rommelige kast valt in Breda. De totale schuld is opgelopen tot 12,3 miljoen euro en is daarmee bijna net zo groot als de jaarlijkse omzet.

De supporters van de club die zichzelf de Parel van het Zuiden noemt maken zich, zo mogelijk, nog grotere zorgen dan ze de laatste jaren al deden. Terecht. Alleen een overname kan hun club nog redden, vrezen zij. Een volksclub als NAC die in handen komt van een Jordania- of Abramovitsj-achtige figuur is vloeken in de kerk, maar de kans op een andere oplossing is mijlenver weg.

In tegenstelling tot de fans in Amsterdam en Rotterdam hebben die in Breda nooit geweten hoe het voelt om er vooraf al zeker van te zijn dat de punten in eigen huis blijven. Maar ja, nog altijd liever blij zijn met een paar gezellige avondjes NAC dan Wageningen, Haarlem en RBC achterna.

Voetbalclubs 100 jaar? Liever niet! Laat dat maar over aan die antieke kast op zolder.

Pieter van den Akker

===

Pieter van den Akker is redacteur bij BNR, van jongs af aan NAC-fan en is te volgen via @PieterAkker


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen