Opinie30 okt '12 11:51Aangepast op 30 okt '12 19:04

Column Thomas Schuurman | Olympische vlam in de Bijlmer

Auteur: Thomas Schuurman

Ik ben een bofkont. Wekelijks werk ik voor Eurosport op de meest sporthistorische plek van Nederland: het Olympisch stadion.

Door BNR's sportredacteur Thomas Schuurman (@thomasschuurman)

Het bronzenbeeld bij de entree brengt niet de Hitlergroet zoals nog wel eens wordt gedacht, maar elke dag opnieuw de Olympische groet. Al 84 jaar. Maar na maandag is de Olympische gedachte verder weg dan ooit!  

Rutte en Samsom hebben de ambities voor een tweede Olympiade in ons land maar even geparkeerd. Te duur en te weinig draagvlak. NOC*NSF voorzitter André Bolhuis knikte instemmend in Nieuwsuur. In deze tijden is een dergelijk risicovol plan misschien niet zo slim.

Ook Olympisch Vuur, dat het Olympisch plan van 2028 moet uitdragen, is begripvol. Sterker, in een verklaring staat dat het regeerakkoord in lijn is met de ambities. "Samenwerken om heel Nederland van sport naar Olympisch niveau te brengen."  Ja, die moest ik ook een paar keer lezen.

Gelukkig is er ook iemand die gewoon baalt van het kabinetsbesluit. De Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg is zelfs zwaar teleurgesteld. In deze tijden is het niet makkelijk draagvlak te creëren voor een dergelijk project. Maar daarom was de ambitie ook over een langere termijn verspreid. Zijn stad wil gráág de Spelen voor een tweede keer organiseren, maar nu is de weg afgesloten. Nog voor er goed en wel aan is begonnen.

Het is typisch voor de hele –eventuele- kandidatuur. De ambitie is zo ontzettend voorzichtig. (We zijn blij dat het regeerakkoord het grote maatschappelijke belang van sport onderstreept). Het is te makkelijk om te zeggen dat 2028 nog ver weg is. In Londen vroeg ik Olympisch Vuur-voorzitter Camiel Eurlings waarom, nu de Olympische gedachte op een hoogtepunt was, niet steviger werd ingezet. Maar ‘Us Camielke’ laat zich niet zo snel verleiden. Had ik kunnen weten.

Natuurlijk moet niet blind worden ingestapt omdat de Olympische Spelen in ons land zo leuk zouden zijn. Maar betekent een tegenslag meteen het einde van de Nederlandse ambitie? Is er dan wel een duidelijk plan? Plan B. De discussie moet niet alleen over geld gaan. Een paar miljard euro is nu een paar miljard euro te veel. Maar er moet toch nagedacht zijn over kansen die de Olympische Spelen van 2028 bieden. Juist nu wil ik die horen. En dan niet komen met vage algemeenheden.    

Het Londense Straford was jaren geleden een wijk waar je niet wilde wonen, maar het Olympisch stadion was er deze zomer het middelpunt van drie weken sportbeleving. In Amsterdam Zuidoost staat ook een wijk die een opknapbeurt kan gebruiken. De Bijlmer als bruisend hart van de Olympische Spelen 2028. Dan mag Eurosport van mij wel verhuizen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen