Opinie9 aug '13 11:08

Column Ben van der Burg | Ireen Wust: ‘Proud to be bi’

Auteur: Ben van der Burg

Natuurlijk had ik niet over homoseksualiteit willen schrijven. Wat heb ik er mee te maken als een medemens op mannen of vrouwen valt? Mensen moeten dat zelf weten. Nu Sochi 2014 in het geding komt en de voetbalwereld zijn ware aard heeft laten zien, voel ik me genoodzaakt om de homoseksuele sportende medemens te steunen. Terwijl dat natuurlijk niet nodig had mogen zijn.

René van der Gijp veroorzaakte afgelopen maandag een hype met zijn opmerking dat ‘er weinig homoseksuele voetballers zijn.’ Hij vertelde dat ‘voetbal geen sport voor homo’s is. […] Je bent er op je 14 klaar mee, dan ga je in een kapperszaak werken.’ Zijn eerste opmerking klopt natuurlijk. Voor het gemak is 10% van de mensen homoseksueel. In de voetballerij is dat wellicht 1% en in de media-, mode- of danswereld, zal het percentage hoger liggen. Dat zal feitelijk kloppen. Interessant wordt het vervolgens als je kijkt hoe dat komt.

KNVB is er voor iedereen
Creëert de voetballerij een veilige, welkome omgeving voor de 14-jarige voetballer die de liefde voor jongens ontdekt? Waarschijnlijk niet. Als een voetballer uitgescholden wordt voor homo, zullen er weinig trainers de schelder aanspreken op zijn heteroseksualiteit. In een kapperszaak zal de ex-voetballer vervolgens wel in een veilige omgeving belanden. En zo heeft de voetbalwereld een probleem, omdat de voetbalwereld er voor iedereen zou moeten zijn. Gelukkig onderkent de KNVB dat en daarom voeren ze vorige week mee op een boot tijdens de Gay Pride.

Boycot Sochi 2014?
De Britse acteur en schrijver Stephan Fry gaf een vervolg aan de homodiscussie met zijn prachtige open brief aan premier David Cameron en het IOC. Hij wil dat we Sochi 2014 boycotten. In zijn brief ageert hij tegen de anti-homowetten die president Poetin onlangs heeft aangenomen. ‘De politie negeert dat [homo’s] mishandeld, vermoord en vernederd worden. Iedere verdediging van of zinnige discussie over homoseksualiteit is bij wet verboden.’ Wederom ontstond een storm. Nu met de vraag: heeft een boycot zin om je stem te laten horen? Het korte antwoord: nee. Jullie hoeven daarom ook niet de onzinnige petitie te ondertekenen om de Spelen de komende winter naar Vancouver te halen.

Iedereen een roze muts
Je moet wel naar Rusland gaan. Gebruik het podium van de Olympische Spelen om je stem te laten horen. Terwijl we allemaal beseffen dat het triest is, dat we onze stem moeten laten horen. Dus toon lef en breek door het dictatoriale regime van het IOC heen. Het IOC verbiedt namelijk politieke of commerciële uitspraken van de Olympiërs. Dus alle sporters over de hele wereld moeten met elkaar afspreken dat ze tijdens de openingsceremonie een roze muts opzetten. Daar kan het IOC niets tegen beginnen. Poetin gaat namelijk niet duizenden sporters oppakken wegens het promoten van homoseksualiteit.

Ik zou helemaal smullen als Ireen Wüst na het winnen van de gouden medaille een t-shirt showt met het opschrift: ‘Proud to be bi.’ Sven Kramer: ‘Proud to be straight.’ Mark Tuitert: ‘Proud.’ Ik ben benieuwd of Vladimir Poetin Ireen Wüst durft op te pakken en naar Siberië durft te verbannen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen