Column Ben van der Burg | Samir A. naar Mars
De mensheid heeft een keuze. We gaan door zoals we nu doorgaan en dan sterven we uit of we zorgen dat we naar Mars kunnen.
Deze gedachte komt niet van mijn gekke buurman, deze gedachte komt van Elon Musk. Sommigen zullen de naam Elon Musk herkennen van het onlangs verschenen persbericht dat hij geen relatie heeft met Cameron Diaz, anderen herkennen Elon Musk als de nieuwe Steve Jobs. Musk is de nieuwe inspirator. De man die ons richting geeft in de complexe wereld. Hij richtte ooit Paypal, Tesla Motors en SpaceX op. Deze bedrijven geven zijn visie op de wereld weer.
Volgens Musk zullen internet, schone energie en de ruimtevaart de toekomst van de mensheid het meest beïnvloeden. Velen houden zich staande in de complexe wereld met futiele onderwerpen: het onderhoud aan de A7, Jos van Rey die de aanval kiest of de bijeenkomst van het CDA in Den Bosch (drie recente berichten op telegraaf.nl). Elon Musk adviseert je denkkracht voor grotere zaken in te zetten.
Een prachtige elektrische auto
Hij begon met het internet. Op twaalfjarige leeftijd verkocht hij voor 500 dollar zijn eerste software. Het was een game die zich in de ruimte afspeelde. Zestien jaar later verkocht hij zijn eerste internetbedrijf Zip2 voor 341 miljoen dollar. Drie jaar later verkocht hij Paypal aan eBay voor 1,5 miljard dollar. Dat leverde hem wederom een paar honderd miljoen dollar op.
Inmiddels wordt zijn vermogen geschat op 4,3 miljard dollar en heeft hij het internet achter zich gelaten. Hij probeert nu iedereen in een elektrische auto te krijgen, en dat lukt hem zeer redelijk. Bij elektrisch rijden gaan mensen moeilijk kijken. Maar dat kun je niet meer doen als je naar de vierdeurs luxe sedan Tesla model S kijkt. Deze auto is mooi, heeft een actieradius van 480 kilometer en brengt je in 5,7 seconden van 0 naar 100 km/h.
De meteoriet slaat in
In een interview afgelopen week vertelde Musk dat hij zijn energie nu ook steekt om uiteindelijk een kolonie op Mars te stichten. Musk keek aanvankelijk simpel naar de ruimtevaart. Hij analyseerde de kosten van de onderdelen van een ruimtevaartuig en concludeerde dat het goedkoper kon. Hij verminderde de kosten voor een lancering en haalde zo Nasa als klant binnen. Vorig jaar schreef SpaceX geschiedenis door als eerste commercieel bedrijf met een ruimtevaartuig aan de sluiten aan de ISS. Als de meteoriet inslaat, als de supervulkaan uitbarst of als de laatste boom gekapt is, dan kunnen we met Elon naar Mars.
Samir A. had een smarthphone…
Mensen als Musk worden weggezet als gekken. Ze denken te groot en te waanzinnig. Geen serieuze investeerder durfde Tesla of SpaceX aanvankelijk te ondersteunen. Toch lijkt Musk zijn criticasters de mond te kunnen snoeren. Hij werkt gedegen aan zijn ideeën om de gevolgen van de complexe wereld te lijf te gaan. Zijn visie op de behoefte van de mens, de wetenschap, de winstgevendheid van bedrijven en het oplossen van problemen, zou ieders aandacht moeten krijgen. Ondertussen ruziën wij verder over een Fyra-trein, de smartphone van Samir A. of de onbetrouwbaarheid van het kabinet Rutte.