Opinie25 mei '13 11:11Aangepast op 25 mei '13 17:21

Column Ben van der Burg | De bluffende Hollander versus de nuchtere Fries

Auteur: Ben van der Burg

Maanden geleden vroeg Merel Westrik: ‘waar moet het nieuwe schaatscentrum komen?’ ‘Thialf in Heerenveen,’ antwoordde ik. Ik kreeg veel reacties op mijn keuze.

Tegenstanders vonden dat ik me beter moest verdiepen in het Icedôme Almere en in TranSportium Zoetermeer. Deze week werd de keuze actueel. Een rapport waarop met rode letters ‘strikt vertrouwelijk’ staat, belandde in tientallen inboxen van mensen die liefde voor de schaatssport hebben. In het rapport staat dat Icedôme Almere bij sportkoepel NOC-NSF en schaatsbond KNSB als beste uit de bus komt om het nationaal schaatscentrum te worden. 3 juni maakt het NOC-NSF en de KNSB een definitieve keuze. Van de zes beoordelaars komen er vijf van het NOC-NSF en de KNSB. Het lijkt me dus sterk dat ze nog voor een andere locatie zullen kiezen. Want hoe geloofwaardig zouden het NOC-NSF en de KNSB dan nog zijn?

Heerlijk een rapport lezen
Zo’n adviesrapport lees je met plezier. Vooral het financiële gedeelte trekt altijd mijn aandacht, omdat ik het ongelooflijk vind dat van gemeenschapsgeld onrendabele sportactiviteiten in de lucht worden gehouden. Het failliet gaan van voetbalclubs als RBC, AGOVV of het Belgische Beerschot afgelopen week, juich ik dan ook toe. Voor de clubs is het vervelend, maar je kunt beter opgeheven worden dan in leven blijven aan de ader van de gemeente.

Wat heb je aan een intentie?
Sport mag niet te veel afhankelijk zijn van belastinggeld. Gelukkig onderstreept de gemeente Almere mijn mening. Ze brachten naar buiten dat ze geen cent zullen bijdragen aan de 183 miljoen euro die het Icedôme moet gaan kosten. Wie dat geld wel moet gaan ophoesten? In het rapport staat dat een Amerikaanse exploitatiepartij en een Europese vermogensverschaffer daarvoor gaan zorgen. Lijkt me wat vaag om daar een beslissing op te baseren. Volgens het rapport zijn er echter ‘intentieverklaringen afgegeven die qua commitment corresponderen met de fase waarin de plannen nu bevinden.’ Iedereen weet dat een intentieverklaring mooi is, maar dan ben je er nog zeker niet. Je moet een contract hebben.

Thialf heeft het
Ook TranSportium blijft hangen in goede intenties, terwijl Thialf een definitieve toezegging heeft van de Provincie Friesland voor 50 miljoen euro. Vanwege het gemeenschapsgeld-criterium mag Thialf echter nooit het nieuwe schaatscentrum worden. Op zich jammer. In Friesland komen de mensen je een kop thee brengen als je ’s avonds half negen door hun dorp schaatst. In Friesland word je als Hollandse oud-schaatser met een te grote mond in ieder café nog onthaald alsof je Sven Kramer bent. Aandoenlijk is de lobby die de mensen rondom Thialf zijn begonnen. De business club wil gratis ijsuren ter beschikking stellen. Sven Kramer sprak zich eerst stellig uit voor Thialf, maar werd vervolgens neutraler omdat hij besefte dat hij meer is dan een Fries. Tientallen andere schaatsers schaarden zich wel vierkant achter Thialf.

Het meest opvallende aan deze zaak? Twee nieuwe initiatieven claimen ruim 180 miljoen uit de markt te kunnen halen. Terwijl het Thialf niet lukt om 80 miljoen euro te verzamelen. Mijn conclusie: de nieuwe initiatieven stellen de zaken te rooskleurig voor. Dat is het eeuwenoude verschil tussen nuchtere Friezen en opgeblazen Hollanders.

We gaan een spannende week tegemoet. Terwijl we de uitslag al weten. We mogen Almere feliciteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen