Opinie24 mei '13 13:44Aangepast op 24 mei '13 21:26

Column Kees de Kort | Mooi dat consumentenvertrouwen, maar het gaat om de realiteit

Auteur: Kees de Kort

Het consumentenvertrouwen van de Duitsers is op het hoogste niveau in zes jaar. Gaat de economie in Duitsland weer flink groeien? "Er wordt een minigroei verwacht."

Kees de Kort
Kees de Kort

"Ik wil best geloven dat iedereen in Duitsland er meer vertrouwen in krijgt, maar de vraag is of zich dat ook vertaalt in bestedingen, investeringen en banen. Dat is een heel ander verhaal."

"Ik kijk naar de realiteit. Er zijn ook cijfers bekend geworden over de groei van de Duitse economie, en die stellen niet veel voor." Het laatste kwartaal steeg de economie met 0,1 procent vergeleken met een kwartaal daarvoor.

De rest van het jaar zijn de groeiverwachtingen voor de Duitse economie ook matig. "Er wordt een groei verwacht van 0,4 of 0,5 procent voor het hele jaar. Dat is een mingroei."

Engeland
De Britse economie groeit licht.  Die groei komt vooral door de enorme bestedingen van de Britse overheid. "De Britse regering geeft 120 miljard pond meer uit dan ze binnenkrijgt.  Inclusief die impuls van de overheid, komt de groei in Groot-Brittannië dit jaar uit op 0,5 tot 1 procent. Dat geeft aan dat de Engelse consumenten en bedrijven het rustig aan doen." Vraag is wat dit voor de lange termijn betekent. "Wij gaat die rekening van de overheidsuitgaven betalen?"

Amerika
Ook in Amerika zijn er, als je naar de economische cijfers kijkt, her en der positieve tendensen waar te nemen. Zo neemt de werkloosheid af. "De rode draad is dat er een klein beetje groei in zit. Maar dat komt hier ook vooral door overheidsoptreden. De FED heeft voor 1500 miljard aan staatsleningen gekocht, en voor 1000 miljard aan hypotheken. Dat kan op korte termijn werken, maar de vraag is: wat betekent dit op de lange termijn?"

Gerelateerde artikelen