Opinie24 dec '12 05:46Aangepast op 24 dec '12 08:01

Column Peter Verhaar | In 2013 geen dure Franse champagne

Auteur: BNR Webredactie

Eind november had de Nederlandse staat haar kapitaalbehoefte van 60 miljard al gedekt en kon bij het agentschap de vlag uit en champagne schuimen. Want ondanks dat de staatsschuld was opgelopen tot 340 miljard, was het voor de handelaren van de staat een succesvol jaar.

Peter Verhaar
Peter Verhaar

Niet eerder heeft de Nederlandse staat zo goedkoop geld kunnen lenen. De laatste emissie van 2,4 miljard had een rentepercentage van 0,13 procent.

Dat is de keerzijde van de financiële crisis in Europa. Veel beleggers zijn statutair verplicht alleen te beleggen in AAA-landen. En daar zijn er binnen het eurogebied niet veel van. Naast Nederland alleen Duitsland, Finland en Luxemburg. De kapitaalmarkten van Finland en Luxemburg spelen geen rol van betekenis. Die van Nederland wel.

Ook speelt een belangrijke rol, dat het kapitaalmarktbeleid van Nederland altijd voorspelbaar en transparant is. Dat werkt vertrouwen. Gevolg: Nederland heeft een machtspositie. En daarom zou je soms wel eens wensen dat Nederland niet het keurigste jongetje in de klas wilt zijn.

De gemiddelde looptijd van onze schuld is maar 7 jaar. En met zware tijden op komst zou ik bij zo'n lage rente nét even iets meer lenen en vooral voor een hele lange periode.

Niet iedereen zal echter met oud op nieuw de kurken laten knallen. Binnen Europa waart het spook van de financiële repressie rond. Beleggers verdienen nu nominaal al heel weinig. Ook de spaarrentes worden iedere maand nominaal bijgesteld. En dan zeggen de banken ook nog eens dat de Nederlandse spaarrente in vergelijking met Duitsland te hoog is.

Erger is dat als er in koopkracht wordt gerekend, het beeld dramatisch wordt. Stel, je maakt 2,2 procent op je spaarrekening. Daar gaat 1,2 procent vermogensrendementsheffing vanaf. Dan resteert een schamele 1 procent. Bij een huidige inflatie van 2,75 procent verdien je echt geen geld, maar teer je flink in op je vermogen.

Dit wordt geen leuke kerstboodschap, want de overheid als schuldenaar heeft er belang bij dat de rentes laag blijven en de inflatie omhoog gaat. Het is een beproefd concept van overheden, om te grote schulden op een slinkse wijze af te lossen.

De ECB laat over de stand van de rente vooralsnog geen misverstand bestaan. Via aankoop van obligaties wordt de rente laag gehouden. Over de inflatie is de ECB ook duidelijk: 2 procent is maximaal. Maar de praktijk is dat de inflatie hoger ligt.

Voor spaarders wordt het dus in 2013 geen dure Franse champagne, maar een glaasje goedkope prikwijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen