Opinie19 jan '13 12:25

Column Ben van der Burg | Jan Kees de Jager naar Oprah?

Auteur: Ben van der Burg

Je voelt regelmatig dat je in de maling wordt genomen. Maar de persoon klinkt zo overtuigend en de argumentatie is zo perfect onderbouwd, dat je er je vinger niet achter krijgt. Jaren later, soms eerder, blijkt dat je in de luren bent gelegd.

Zo luisterde ik altijd met gemengde gevoelens naar voormalig staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager. Jan Kees kon altijd geduldig en helder uitleggen dat we ‘al het geld dat naar Griekenland gaat, terugkrijgen. We hoeven niets af te schrijven, sterker nog, we lenen het goedkoop uit, we verdienen er zelfs op.'

Uiteindelijk bleek het betoog van De Jager niet te kloppen. Hetzelfde gevoel krijg je bij Mark Rutte die de werkenden 1000 euro beloofde of bij de uitspraak van de man die ooit zei: ‘I didn’t have seks with that woman.’ Je voelt bij al deze onderwerpen, er klopt iets niet, ze denken handig te zijn.

Twee nachten met Oprah
Na het Usada rapport wisten we dat ons gevoel over Lance Armstrong klopte. We wisten allang dat Armstrong niet deugde, maar we hadden de Amerikaanse doping autoriteit nodig om ons te voorzien van de ondersteunende argumenten. Onze twee nachten met Oprah en Lance afgelopen week gaven de doorslag: Lance Armstrong is psychisch behoorlijk ziek en daardoor zielig. Hij noemde het zelf ‘scary’ dat hij niet het idee had dat hij oneerlijk was als hij doping gebruikte en daar zit direct de kern van het probleem.

‘Iedereen kan doping gebruiken’
Armstrong creëerde in de tijd dat hij doping gebruikte zijn eigen absolute waarheid. Hij twijfelde zelf geen moment aan het verhaal en de wereld was gek, gestoord en zielig als we vonden dat hij vals speelde. ‘Iedereen kon toch doping gebruiken.’ Normaal gesproken zouden instanties als de UCI of Wada moeten voorkomen dat Armstrong de kans had om zijn gang te gaan, maar die kregen hun vinger er niet achter of ze wilden hun vinger er niet achter krijgen. Daarmee kon Armstrong zijn gang gaan en uiteindelijk de afgrond in fietsen.

Epo is als water in je bidon
Oprah sloot af met de woorden: ‘the truth will set you free.’ De zaak Armstrong maakt juist zo duidelijk dat de waarheid van Lance zo ver afstaat van de werkelijkheid. De waarheid van Lance was acht jaar geleden volledig anders dan zijn waarheid nu. Toen vond hij het gebruik van doping bij zijn sport horen, zoals je water in je bidon doet of een schoon shirt aantrekt. Nu vindt hij die waarheid ook ‘scary’. Maar meende hij dat? Vond hij dat echt? Was het hele interview niet een grote leugen?

Ik verlang naar een Nederlandse Oprah. Een dame die mensen tot de verantwoording roept over uitspraken en gedrag die ze in het verleden hebben gedaan, waarvan we allemaal weten: ja, daag, echt niet. Jan Kees de Jager kan alvast plaatsnemen in de biechtstoel. Ik ben namelijk zo benieuwd hoe de Jager nu tegen zijn uitspraken aankijkt die hij deed over Griekenland. Toen had hij de overtuiging dat het geld terug zou komen. Zal hij zijn uitspraken van toen nu ook ‘scary’ vinden, dat hij er zo naast kunt zitten. Ik zet er zelfs mijn televisie om 03:00 voor aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen