Opinie5 mrt '13 07:08

Column Eugène Roorda | Koffie met polis?

Auteur: Eugene Roorda

Verzekeraar Nationale Nederlanden opent een koffiecafé in Rotterdam, samen met Douwe Egberts. Leuk denk ik dan, lekker doen, prettige wedstrijd. Maar nu komt het - waarom doen ze dit?

Eugène Roorda
Eugène Roorda

Ze doen het om deze ooit prominente - maar inmiddels afgebladderde - verzekeraar dichterbij het publiek te brengen. Om het merk Nationale Nederlanden een sympathiek gezicht te geven. Roep dat nou niet, denk ik meteen. Wie zegt dat ik jullie gezicht van dichtbij wil zien? Bovendien, jullie hadden toch al een gezicht? Jullie waren toch van Ons Aller Oranje. Van de fopneusjes? Van 'Hoezee Holadiee' en we nemen er nog een, om het voetbalvolk te bedwelmen. En dan nu ineens hip gaan doen.

Kijk ik begrijp het wel: het is portfoliobeleid. Zusje ING is ineens helemaal vol van Oranje, dus motten de verzekeringsmannen wat anders. Dus roept iemand: laten we iets met kunst doen, dat trekt volk. En waarom dan niet op onze eigen parterre? Daar is het toch een dooie boel en wie weet verkopen we nog wat.

U en ik weten: verzekeren is low interest, juist daarom schuilt er kleine krabbelmisdaad achter. Onze achteloosheid blijkt steeds weer een winstfactor van jewelste. Ik denk altijd: hoge kantoortorens, kleine mannetjes, kleine sommetjes, kleine bedrogjes. Vermenigvuldigd met een miljoen polissen wordt dat vanzelf grootgeld. Als je niks wilt in dit leven dan ga je meestal pretenderen dat je het goed voor hebt met de medemens en kom je uiteindelijk in zo’n glazen varkensflat terecht.

Dat koffiecafé is kennelijk de laatste poging van Nationale Nederlanden. De laatste poging voor wat? Om het gezicht te redden? Om jonge argeloze zieltjes te winnen via vrolijke 'pensioen hip hop workshops'. Om het treurige zelfbeeld wat op te vrolijken?

Het zal het laatste wel zijn; er komt namelijk ook een podium voor jonge kunstenaars, hapje/drankje gedoe en ander vermaak. Straks sta je dus met een kop koffie naar kunst te kijken, komt er ineens zo’n kleverige 'polis hosselaar' naast je staan - om je in een woekerende AOV te smoezen. Of vragen te stellen over je inboedel.

Ik zou zeggen: Nationale Nederlanden, bespaar ons je doorzichtige bedoelingen; nu even niet! Haal koffie en scheer je weg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen