Opinie31 mei '13 09:19Aangepast op 31 mei '13 10:50

Column Lamyae Aharouay | Gelukkig

Auteur: Lamyae Aharouay

Ik heb afgelopen week in de krant moeten lezen dat ik behoor tot een van de gelukkigste volkeren op aarde, samen met u en alle andere miljoenen Nederlanders. Gefeliciteerd, we hebben de vierde plek gehaald op de gelukkige-landen-ranglijst.

Best gek natuurlijk, om zoiets in de krant te lezen. Ik dacht altijd dat geluk vooral een gevoel was. Ik heb nog even gecheckt of ik er nou ook echt gelukkiger van werd om te lezen dat ik in een land woon dat zo'n hoge notering wist te behalen in die lijst. Dat was niet echt het geval. Zulks wil je toch als eerst weten, dat je gelukkig bent. Niet als een van de laatsen, kom nou. Alsof je in een roddelblad moet lezen dat je lief het met een ander doet, dat gevoel. 

Ik heb er dus even over nagedacht. Of er gegronde redenen voor zijn voor ons Hollanders om een permanent geluksgevoel te ervaren. Ik kwam op het volgende uit:

- We hebben een dak boven ons hoofd. Tenminste, als je nog tot de gelukkigen behoort die een hypotheek kunnen bemachtigen. Of de huur nog kan ophoesten na de huurverhoging die 1 juli ingaat. Of je huis kan verkopen zonder torenhoge restschuld. Of überhaupt je huis nog kwijt kan raken.

- We hebben een baan.  Nuja, 'we' min een recordaantal van 650.000 werklozen. De jeugdwerkloosheid is hoger dan ooit: een op de tien Nederlandse jongeren kan geen baan vinden.

- We hebben goed onderwijs. Behalve dan dat er flink op bezuinigd wordt. En dat studenten steeds meer uit eigen zak moeten betalen. En dat het voor studenten vaak lastig is een kamer te vinden in een studentenstad, ze om financiële redenen in het ouderlijke huis blijven wonen, en straks ook nog hun eigen OV moeten betalen. En dat technische studies niet interessant genoeg worden gevonden, waardoor we met een tekort aan technisch geschoold personeel zitten.

- We hebben economische en sociale zekerheid. Hoewel het maar de vraag is of mijn generatie nog iets van pensioen kan verwachten. En het met de vergrijzing maar de vraag is of we de zorgkosten nog op kunnen hoesten. Hier zou ik eigenlijk een hele column, wat zeg ik, een boekwerk over kunnen schrijven. 

- We hebben politieke zekerheid. Oké, terwijl ik dit tik hoor ik u mij al uitlachen. Een wankele coalitie van de VVD en de PvdA. Politiek beleid dat vooral uit deelakkoorden bestaat om de oppositie tevreden te houden. Die weer nodig is voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Een regeerakkoord dat voor de fun geschreven lijkt. Politieke principes die verloochend worden. Vijf kabinetten in tien jaar tijd. De huidige coalitie, het is een soort Romeo en Julia. Het leek zo’n leuk verhaal maar uiteindelijk gaat iedereen dood. Maar hé, over gelukkig gesproken, we hebben wél de gelukkigste premier van de hele wereld! Onze eigen premier is de verpersoonlijking van geluk met een glimlach die op zijn gezicht gebeiteld lijkt en zijn mooie praatjes over dat we niet zo moeten somberen.

- We zijn lid van de Europese Unie. Goed, het kost wat duiten, steeds meer ook, en het vraagt wat nationale bezuinigingen die niet per se voordelig zijn voor de natonale economie, maar de Europese economie wel overeind houden. En hé, er zitten ook voordelen aan vast die VEEL zwaarder wegen dan al die extra miljarden die wij hier maken. [Note to self: WELKE VOORDELEN OOK AL WEER. Hier invullen.]

Maar verder zijn we dolgelukkig met z'n allen. Ons leven is één groot feest. Een oer-Hollandse polonaise op repeat met een lachende Minister President als gangmaker. Hebben wij even geluk..


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen