Opinie14 jun '13 11:47

Column Lamyae Aharouay | Politiek gedoe

Auteur: Lamyae Aharouay

Fred de Graaf vond zichzelf volstrekt neutraal. Daarmee bedoel ik dat hij, ondanks zijn VVD-lidmaatschap, niet politiek gekleurd is als hij zijn functie als voorzitter van de  Nederlandse Eerste Kamer der Staten-Generaal vervult.

Dat geldt ook voor de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Het hoort nou eenmaal bij het vak. Als voorzitter behoor je boven de politieke partijen, en diens politieke standpunten, te staan. Dat lijkt mij volstrekt helder.

Fred de Graaf  was op 30 april, tijdens de inhuldiging van Koning Willem, Voorzitter van de Verenigde Vergaderingen. Hij vond de troonswisseling van 1980, waarbij alle fractievoorzitters meeliepen in de Commissie van In- en Uitgeleiden te rommelig. En dus vroeg hij Van Miltenburg, voorzitter van die commissie, om een kleiner ontvangstcomité samen te stellen voor de troonswisseling van dit jaar. De Kamervoorzitter, twee Tweede Kamerleden en twee senatoren. Dat zou voldoende zijn. Om te beslissen wie mee mochten lopen werd gekeken naar het aantal dagen dat iemand Kamerlid was, en alle vier de commissieleden moesten van een andere partij zijn. Ook dit is duidelijk.

En dan nu het gedeelte dat  ik het best kan omschrijven als iets minder helder.

Na wat gestreep en geschuif bleek dat Geert Wilders op het lijstje van Van Miltenburg stond, en dus onderdeel zou moeten zijn van de Commissie van In- en Uitgeleiden. Dat was niet de bedoeling, vond Fred de Graaf volgens de Volkskrant. Door wat te schuiven met de andere commissieleden wist hij Wilders buiten de commissie te houden. Want onze volstrekt neutrale en niet politiek gekleurde Senaatsvoorzitter vond het 'heel moeilijk' om Wilders mee te laten lopen met de Koning. Die moeilijkheid zou liggen in de problematische verhouding tussen Wilders en het Koninklijk Huis. 'In mijn achterhoofd heeft zeker meegespeeld dat het beeld van Wilders naast de koning veel aandacht zou hebben getrokken.' Onwenselijk vond De Graaf, want hij wilde geen 'politiek gedoe.'

Eh. Oké. Iemand weigeren om zijn politieke standpunt om politiek gedoe te voorkomen. Wie die logica snapt verdient een kroontje.

Na alle commotie besloot Fred de Graaf eerst alleen 'afstand' te nemen van de berichtgeving van de Volkskrant. Chef van de politieke redactie van die krant, Raoul du Pré, liet kort daarop weten dat De Graaf de tekst geautoriseerd heeft op maandag, twee dagen voordat het artikel in de krant verscheen. De Graaf zette zijn onschuld uiteen in een lange, lange brief waar hij vast ook heel lang over na heeft gedacht. Had hij ook maar zo goed nagedacht voordat hij als neutrale Kamervoorzitter democratisch gekozen politici besloot buiten te sluiten om hun politieke standpunt.

Vannacht maakte De Graaf toch zijn aftreden als voorzitter van de Eerste Kamer bekend. Hij voelde zich aangevallen in zijn integriteit. Ook weer niet zo zwaar aangevallen dat hij de Eerste Kamer verlaat, hij blijft namelijk wel senator voor de VVD.

De vraag is of Anouchka van Miltenburg ook afstand zal nemen van haar voorzitterschap. Zelf zeg ze ‘niet in het hoofd van de heer de Graaf te zitten’ en van niets te hebben geweten. Best ongeloofwaardig. Zij was immers voorzitter van de Commissie van In- en Uitgeleiden. Haar secretaresse heeft nota bene de assistent van Wilders gebeld om te vragen of hij een jacquet wilde regelen. Het moet haar toch opgevallen zijn dat hij ineens van het lijstje verdween. Heeft zij De Graaf zelfs maar aangesproken op zijn beslissing om Wilders buiten te sluiten?

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen