Opinie2 aug '13 12:59

Column Ben van der Burg | Lionel Messi stimuleert een kloon

Auteur: Ben van der Burg

Deze week las ik een verrassende anekdote in ‘De kunst van het heldere denken’ van Rolf Dobelli. Toen Max Planck in 1918 de Nobelprijs voor de Natuurkunde had gewonnen, ging hij door Duitsland op tournee. Hij hield overal dezelfde voordracht over de kwantummechanica.

Zijn chauffeur kende na enkele weken de voordracht uit zijn hoofd en stelde voor dat hij een keer de voordracht zou geven. Planck vond het een grandioos idee. In München zat Max Planck verkleed als chauffeur op de eerste rij en de chauffeur stond op het podium.

De speech van de chauffeur verliep vlekkeloos. Totdat aan het einde een professor in de natuurwetenschappen een vraag stelde. De chauffeur antwoordde: ‘ik had nooit gedacht dat in zo’n vooruitstrevende stad als München, zo’n eenvoudige vraag gesteld zou worden. Ik zal mijn chauffeur vragen het antwoord te geven.’ Dobelli beschrijft deze anekdote om het verschil tussen de kennis van een chauffeur en ware wetenschappelijke kennis te omschrijven.

Klonen uit China
De anekdote bracht me bij Wechat. Wechat is de Whatsapp-kloon uit China, die ik afgelopen week uitvoerig getest heb. Ik wilde achterhalen waarom Wechat zo groot geworden is. zijn. Het bedrijf begon twee jaar later als de telecom-killer, maar volgens de laatste naar buiten gebrachte cijfers hebben ze inmiddels meer gebruikers dan Whatsapp. Wechat tikt de 400 miljoen aan, waarbij 70 miljoen buiten China, terwijl Whatsapp 250 miljoen gebruikers kent. Wechat zal buiten China sterk groeien omdat Lionel Messi zijn naam aan Wechat heeft verbonden.

Op elkaar verder bouwen
Whatsapp is zoals Max Planck. Ze schudde de wereld op door iets buitengewoons te doen. Whatsapp zorgde ervoor dat mensen geen dure SMS’jes meer naar elkaar stuurden, maar een ‘appje,’ waardoor telecombedrijven zware tijden beleven. Wechat keek heel goed naar Whatsapp. Ze bouwden het na, maar dan beter.

Schudden en contact met een Thaise
Wechat heeft de standaard Whatsapp functies. Daarnaast voegden ze functionaliteiten toe waaraan Whatsapp niet kan tippen. Zo werkt de voice message functie erg goed in de auto en vind je functionaliteiten waar je veel lol mee kunt beleven en die tegelijkertijd beangstigend zijn. Zo kun je je telefoon schudden en als iemand anders dat ook doet dat maak je contact met elkaar. Zo ontmoet je mensen uit de Filipijnen, Thailand of Oman. Of dat mensen zijn, is nog maar de vraag. Ook kun je zien wie in je directe omgeving op Wechat zit. Als die persoon zijn foto’s niet ‘gedisabled’ heeft, dan kun je ook zijn foto’s bekijken. Zo krijg je een idee wat Edward Snowden moet hebben gevoeld toen hij voor de NSA werkte.

Het publiek kiest het beste
Whatsapp heeft op zijn beurt weer goed naar Wechat gekeken. Volgens de geruchten komen ze ook met een voice message functionaliteit, zoals Wechat dat heeft. Zo zie je dat de tweedeling van Dobelli, tussen kennis van een chauffeur en ware kennis, voor de gebruiker vervaagt. Zo maakte het voor het publiek in de zaal in München niet uit of Planck of de chauffeur sprak. Als Messi ons weet te overtuigen dan stappen we binnenkort over op de Chinese Whatapp kloon Wechat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen