Opinie21 jan '13 06:38Aangepast op 21 jan '13 07:23

Column Peter Verhaar | Beleggen in obligaties is zó niet 2013

Auteur: Peter Verhaar

Januari is de maand dat analisten en andere beleggingsexperts hun licht laten schijnen over het komende beursjaar. Zo was ik te gast bij online broker BinckBank waar de goeroes van BNP Paribas, Delta Lloyd en SNS Securities hun visie gaven.

Peter Verhaar
Peter Verhaar

En u weet hoe dat dan gaat: zoveel analisten, zoveel meningen. Maar déze keer viel mij op dat de drie deskundigen het er unaniem over eens waren dat beleggers in 2013 niet in obligaties moeten beleggen. En als je de tijd neemt om te googelen op ‘rendement staatsobligaties’, dan zie je dat die mening gedeeld wordt door velen.

Zo waarschuwt Bill Gross van Pimco, een van de grootste beleggers ter wereld en met veel kennis over obligaties, dat de rente op een historisch laag niveau is aangekomen door het ruime monetaire beleid van Centrale Banken en dat door wat hij noemt “het schrijven van ongedekte cheques” het gevaar van inflatie toeneemt, met als mogelijke gevolg een stijgende rente. En Lex Hoogduin, hoogleraar monetaire economie, zegt voorzichtig dat een renteverhoging in 2013 'niet het meest waarschijnlijke scenario is' , maar, en let nu op, 'het kan dichterbij zijn dan we denken'.

Deze observaties kunnen voor u een reden zijn maar eens uw bank of vermogensbeheerder te bellen. En dan kunt u een probleem krijgen, uw bank overigens ook. Want stel, u bent een defensieve belegger, u wilt namelijk rustig slapen en niet te veel fluctuaties en verliezen in uw portefeuille zien. Uw adviseur zal dan volgens de AFM-richtlijnen tussen de 50% en 80% in obligaties beleggen. Ai, dan zal een rentestijging hard aankomen in het portefeuilleresultaat.

Uw bank zou, als ze naar haar eigen analisten luistert, en defensief voor u wil beleggen, de weging van obligaties in de portefeuilles sterk moeten terugbrengen, maar dat ligt heel lastig, want een claim bij het Klachteninstituut KIFID ligt al snel op de loer. En een nieuw profiel opstellen is ook geen ideale oplossing. Het geeft veel aan-en verkoopkosten en wellicht is een offensief profiel met minder obligaties, maar wel 60% tot 70% aandelen óók niet uw wens; u wilt immers rustig slapen.

De oplossing is dat de adviseur meer speelruimte krijgt, bijv. om binnen uw defensieve profiel een tijdje niet te beleggen in obligaties en liquide te blijven. Dat eist wel méér en betere communicatie met de klant. Resteert de vraag of de drie goeroes het ook zo eens waren over waar wél in te beleggen. Ik moet u teleurstellen. De consensus was ver te zoeken. Het blijven analisten, nietwaar?

Gerelateerde artikelen