Opinie9 mrt '13 10:05Aangepast op 9 mrt '13 10:40

Column Ben van der Burg | Hoge Heren van Haren zijn YOLO

Auteur: Ben van der Burg

Job Cohen gebruikte de term YOLO, You only live once, in zijn rapport over de rellen in Haren. Jongeren willen adrenaline voelen, schatten risico’s anders in dan volwassenen en zoeken graag grenzen. Als je dat combineert met falende gezagsdragers, dan krijg je gedonder in het altijd zo lieflijke Groningse Haren.

Terwijl de uitslag van het onderzoek niet bijzonder is. Columnisten concludeerden dezelfde avond al waar de vrienden van Cohen maanden over deden. Toch goed dat het rapport ‘Twee werelden’ is verschenen. De autoriteit van Cohen vergroot de geloofwaardigheid en de tijdspanne suggereert zorgvuldig en degelijkheid.

Zuipen, blowen en rotzooi trappen
Thijs, vriend van de familie en adolescent vertelde me dat hij het grappig vond dat Cohen de term YOLO had gebruikt: "Het kwam wat krampachtig uit zijn mond." Ik vroeg hoe hij tegen YOLO aankeek. Hij moest lachen. "Gymnasiasten gebruiken het alleen als grap, bijvoorbeeld als we te laat komen of als je boven een acht scoort. Maar vmbo’ers gebruiken het zoals Cohen bedoelt, zuipen, blowen, rotzooi trappen." Ik sprak hem aan op de tweedeling die hij met zo’n uitspraak veroorzaakt, hij antwoordde: "YOLO."

Dat YOLO is een interessant fenomeen. Je leeft inderdaad maar één keer en wat doe je ermee?

Armin van Buuren had geen Kreidler
Ik denk aan Armin van Buuren. Als je hem hoort vertellen over zijn jeugd, dan hoor je verhalen over plaatjes mixen, zelf apparatuur in elkaar knutselen en de bezetenheid van muziek. Ik denk aan Bill Gates. In zijn jonge jaren zat hij duizenden uren achter een computer. Helemaal gek van de wonderen die hij op zijn scherm toverde. Ik denk aan Fred, een oud klasgenoot van me. Ieder weekend blowde hij, hij zoop zich klem en hij was cool. Hij had als eerste een opgevoerde Kreidler (brommer). Hij haalde het maximale uit zijn jonge leven. Fred startte op het vwo en gleed af naar de mavo. Daarna ging hij tomaten plukken.

Fred is boos
Als Fred vol overgave, liefde en plezier tomaten plukt, dan is daar niets mis mee. Alleen dat lukt hem niet. Hij geeft de ‘hoge heren’ in Den Haag de schuld van zijn koopkrachtdaling. Tegen Fred begin je niet over onze falende banken. Fred is boos op de maatschappij. Fred dacht dat hij in zijn jeugd het maximale eruit haalde. Maar dat was niet zo. Blowen, zuipen of brommers opvoeren, is veel makkelijker dan bij de top van je klas te behoren of de beste van je voetbalelftal te zijn. YOLO betekent het maximale uit je leven halen, maar je leven duurt langer dan een avond in Haren.

De gezagsdragers in Haren betuigden spijt, ze gingen door het stof, maar Thijs wist hoe ze ’s avonds met een goed glas wijn zouden reageren: YOLO.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen