Opinie16 mrt '13 10:08Aangepast op 16 mrt '13 16:05

Column Ben van der Burg | @Gunnery55 vindt Neelie Kroes passé

Auteur: Ben van der Burg

@MG_Koch twitterde vrijdagavond: “#VITV Genee vindt zichzelf erg grappig kennelijk. Ongelooflijke droplul! Die moet echt [… te grof]. Van Badr!!!!” Als mijn kijk op de wereld te positief wordt, breng ik mezelf terug naar realiteit door een hashtag van een televisieprogramma in de search box te tikken.

Daardoor openbaart zich de opinie van mijn landgenoten over het desbetreffende televisieprogramma. De meningen van al die mensen laten me denken dat ik van een andere planeet afkomstig ben. Het merendeel van die meningen is zielig, treurig en vaak schokkend.

Kroes is als Berlusconi???
Het bovenstaande voorbeeld kun je nog beoordelen als respectloos, maar soms snap je het niet meer. Een paar weken geleden was ik blij dat Eurocommissaris Neelie Kroes bij #jinek zat. Ik luister altijd graag naar de machtigste vrouw van Nederland en vond het goed dat ze het belang van innovatie wederom onder de aandacht bracht. @Gunnery55 twitterde: “#JINEK Wat echt afgrijselijk is, is de onzin die Kroes verkondigt, zij is net als Berlusconi passe, en slecht voor #NL” Ik vond dat Kroes wijze woorden sprak, dus ik probeer nu al drie weken te bedenken hoe @Gunnery55 naar zo’n interview luistert. Hoe hij woorden verwerkt, hoe hij interpreteert, vanuit welk kader hij analyseert, hoe hij tot conclusies komt.

@femkeanna kan niet slapen
Voor nietszeggende voorbeelden doet #dwdd het altijd goed. Mensen geven graag hun mening over het haar of de stropdas van Matthijs. “@joacimdekam Matthijs zn haar zit n beetje dom #dwdd” Als de stylist het goed heeft gedaan dan gaat het zelden over de inhoud van het gesprek. Dan lees je gewoon de mening van mensen. “@femkeanna kan niet slapen, gelukkig is de uitzending van #dwdd erg amusant” Dat zet je toch weer op andere gedachten. Waarom heeft iedereen zo’n behoefte zijn mening te ventileren? Waarom moet ik dat weten? We horen onszelf zo graag praten, dat we continu aan het roepen zijn. Of we luisteren zo slecht naar elkaar dat we het maar opschrijven, in de hoop dat iemand het opvangt en je vervolgens ‘gementioned’ wordt.

Twitter is geen kroeg
Zelfbenoemde social mediagoeroes vertellen dat je Twitter moet zien als een café. In het café spreek je je ook uit, ben je het niet altijd met elkaar eens en soms wel. De vergelijking gaat mank omdat de woorden in een café niet opgeslagen worden, ze vervliegen. Mensen als @MG_Koch realiseren zich niet of wel (nog erger) dat hun teksten eeuwig in de digitale wereld aanwezig blijven. Ook zitten er minder nuances in geschreven woorden, vanwege het ontbreken van intonatie en gezichtsuitdrukking. Bovendien heeft Twitter geen goede search filter. Met mensen als @Gunnery55 zal ik nooit de kroeg in duiken. Ik zou graag zijn argumentatie horen waarom hij Kroes slecht voor NL vindt, maar ik kan me niet voorstellen dat hij me verrast met nieuwe inzichten.

Die Claudius…
Vaak moet ik denken aan een citaat dat ik las op een advertentie in een ICE-trein waar ik begin deze eeuw inzat. ‘“Sag nicht alles, was du weißt, aber wisse immer, was du sagst.” – M. Claudius,’ Ik vond hem mooi, maakte een aantekening en vergat hem nooit meer. Claudius bedacht deze wijsheid twee eeuwen voor het Twitter-fenomeen. Het lijkt me nu actueler dan ooit.

Gerelateerde artikelen