Opinie23 aug '12 15:37Aangepast op 23 aug '12 22:56

Column Gerard Drosterij | De privatisering van de democratie

Auteur: BNR Webredactie

Hoewel de campagne plaatsvindt in een tijd van grote onrust heeft Mark Rutte geen haast. Hij speelt verstoppertje, want kan eigenlijk alleen maar verliezen.

Hoge bomen vangen veel wind, hetgeen werd bevestigd toen concurrent Roemer voor de camera van Nieuwsuur opeens uit zijn overwinningsroes werd gehaald.

Rutte hoeft niet zo nodig, want staat ondanks zijn afwezigheid in de campagne nog steeds hoog in de peilingen. En dat terwijl zijn boekhoudersbeleid niet de gewenste resultaten heeft. Rutte ziet bezuinigingen als motor van onze economie, ondanks dat belangrijke economen daar totaal niet in geloven: al blijven we binnen de heilige 3%, een begrotingsneurose zal onze economie niet uit het slop trekken.

Zelfs bij de VVD-partijstrategen lijkt dit kwartje te zijn gevallen, want plots was daar de virtuele bonus voor de hardwerkende Nederlander. Zij moeten hebben gedacht: “We beginnen gewoon licht en geven de burger een lekker gevoel. En dat we in de afgelopen periode met miljarden euro’s lastenverzwaringen hebben ingestemd, ach, dat is de burger allang vergeten.”

Rutte’s stunt lijkt op Hadjememaar in de jaren dertig in Amsterdam. Dat was een aan lager wal geraakte muzikant (Cornelis de Gelder) die door een anarchistische groep bootwerkers, De Veelbelovers, naar voren werd geschoven als kandidaatgemeenteraadslid.

In het verkiezingsprogramma stonden toezeggingen als goedkope jenever en brood, en gratis vissen en jagen in het Vondelpark. En warempel, de beloften van Hadjememaar hadden effect. De kiesdrempel werd met gemak gehaald, hoewel Hadjememaar als raadslid geen zitting kon nemen vanwege een veroordeling van openbare dronkenschap.

De Veelbelovers geloofden niet in de parlementaire democratie en wilden met de kandidaatstelling van Hadjememaar aantonen dat in principe iedereen gekocht en gekozen kan worden – als de juiste dingen maar worden beloofd.

Mark Rutte’s 1000 euro bonus ademt eenzelfde cynisme. Zijn loze belofte beledigt de kiezer en diskwalificeert hemzelf. Maar erger nog: Rutte zet de democratie in de uitverkoop. Alsof de burger degene die het meeste geld biedt, moet kiezen. Het lijkt het ultieme politieke project van de liberalen te worden: de privatisering van de democratie. Van de minister-president van alle Nederlanders mag je een onsje minder verwachten.

Gerard Drosterij

---

De verkiezingsstrijd 2012 is losgebarsten. BNR volgt die op de voet. Met al het nieuws over de partijen en hun lijsttrekkers, maar ook analyses en columns.
Gerard Drosterij is politicoloog en publicist.

Gerelateerde artikelen