Opinie6 apr '13 12:46

Column Ben van der Burg | Chinezen lachen om Prius Plug-in

Auteur: Ben van der Burg

Het mooiste gesprek had ik deze week met de Chinese correspondent van de The Wall Street Journal (WSJ). We zaten in een lokaal eetcafé in Beijing. We spraken over de delicate balans tussen de economische groei van China en de (on)tevredenheid van zijn inwoners.

De bevolking houdt zich rustig omdat ze steeds meer te besteden heeft. Dat geld geven ze het liefst uit aan materie: merkkleding, Apple producten en een BMW, Audi of Mercedes. Na een ‘hello, how are you?’ Komt hier in China regelmatig als tweede vraag: ‘what kind of car do you drive?’ Door het noemen van een Toyota Prius Plug-in verlaag ik mijn status aanzienlijk. Wat ik weer grappig vind. Want wie ben je immers zonder status?

Pak alle zwarten op
Zorgt de overheid niet voor voldoende groei dan zal de sociale onrust toenemen. Maar die sociale onrust moet je niet te serieus nemen, nuanceert mijn WSJ vriend. De overheid pakt onregelmatigheden namelijk pragmatisch aan. Zo verzorgden Afrikanen voor overlast in het luxueuze Westerse winkelcentrum Sanlitun. Ze verkochten drugs en vielen mensen lastig. Op een goede dag werd het winkelcentrum omsingeld en iedereen die zwart is, werd opgepakt. Iedereen, dus ook de zoon van de Nigeriaanse ambassadeur. Een politieke rel was ontstaan en ook dat wordt weer pragmatisch opgelost: je doet gewoon of je neus bloedt, alsof het niet gebeurd is, zand erover.

Economische groei belangrijker dan longen
Een ander actueel probleem: de smog in Beijing. Als de concentratie van vervuilde stoffen te hoog is voor een langere periode, dan sluit je een paar fabrieken rond de stad. Niet te lang, want dat kan de economie weer temperen. De laatste maanden was de groei belangrijker dan de luchtkwaliteit. Door de schadelijke stoffen nam het aantal vertrekkende westerlingen met 30 procent toe.

Zo ook een Amerikaan die hier vijf jaar heeft gewoond. Een gezonde jonge man, sportte iedere dag, at gezond, sliep acht uur gemiddeld per nacht, mediteerde dagelijks en werkte hard. Bij thuiskomst ging hij naar de dokter om zijn lichaam eens helemaal door te lichten. De dokter keek hem ernstig aan en beval hem onmiddellijk te stoppen met roken, want anders zou de longkanker snel toeslaan.

Niet lullen maar poetsen
Volgens mijn WSJ-vriend zouden westerse overheden veel kunnen leren van onze vrienden in China. Pragmatisch handelen, niet lullen maar poetsen. Uit de economische crisis komen, is namelijk op zich niet moeilijk volgens hem. Stimuleer innovatie, stimuleer het onderwijs, stimuleer flexibiliteit van wonen en werken, stimuleer ondernemerschap en bezuinig de economie niet kapot. Durf vervolgens deze basisprincipes rigoureus toe te passen.

Ik onderschreef zijn oplossing, maar wat doen we met negatieve gevolgen zoals de gebeurtenis in Sanlitun en de luchtkwaliteit in Beijing. ‘Collateral damage,’ antwoordde hij, 'daar moet je niet mee zitten'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen