Column Ben van der Burg | Heeft Rafael van der Vaart iets met Zlatan Ibrahimovic?
Vaak zijn er fenomenen waarvan je denkt, wat moet ik ermee? Zo ontkwam je afgelopen week nauwelijks aan de soap rond Rafael van der Vaart, Sylvie van der Vaart, Zlatan Ibrahimovic, Guillaume Zarka en Sabia Boulahrouz. Voor wie het gelukt is om eraan te ontkomen: ze doen het met elkaar, ze hebben het met elkaar gedaan of ze gaan het met elkaar doen.
Een fenomeen waar ik ook aan probeerde te ontkomen was Bitcoins. Voor wie het wel gelukt is, Bitcoins zijn digitaal geld. Je kunt ze als betaalmiddel gebruiken. Je kunt goederen kopen en ze ontvangen in ruil voor een dienst, ermee speculeren of ze weer omruilen voor echt geld. Volgens Bitcoins fans leg ik het te simpel uit, want Bitcoins fans proberen een zweem van mysterie te handhaven. Dankzij het mysterie blijft een Bitcoin aantrekkelijk.
Geld nodig? Verander een getal
Mijn mening over Bitcoins was gevormd doordat ik ooit had gelezen dat je er virtuele zwaarden mee kunt kopen. Dus met virtueel geld, koop je virtuele goederen, dat kon ik niet serieus nemen. Ik geloof bovendien niet in poppenkast contructies om geld te verdienen dat ontstond na het ontstaan van de crisis in 2008. De USA moest 750 miljard dollar ophoesten. Aan de voorzitter van de Federal Reserve Ben Bernanki werd gevraagd waar dat geld vandaan moest komen. ‘We will change the number in our computer,’ was zijn antwoord. Iedereen voelt aan, hier klopt iets niet. Bitcoins kun je niet zo gemakkelijk maken als Bernanki geldt maakt. Er schijnt een ingewikkeld technologisch mechanisme achter te zitten, waar veel computerpower voor nodig is om een Bitcoin te laten ontstaan. Dankzij het ingewikkelde logoritmen is de Bitcoin een aantrekkelijk speeltje voor de digitale maniak.
Neem $500 miljoen op bij de ING
Een collega vertelde me afgelopen week vol enthousiasme dat een Bitcoins miljonair Bitcoins aan het weggeven is op de sociale nieuwswebsite Reddit. Iemand heeft een goede opmerking. De miljonair beloont dat met 20 Bitcoins. Dat vertegenwoordigde, met de koers van afgelopen week, zo’n kleine 5 duizend dollar. ‘En daar kan die persoon dan een virtueel schaap mee kopen,’ vroeg ik hem. Hij liet me zien dat de mogelijkheid bestaat om je Bitcoins in te leveren voor geld op je bankrekening. Dus virtuele zwaarden kunnen ook ijzeren zwaarden zijn. Ik bleef kritisch. ‘Maar als die Bitcoin-miljonair ineens 500 miljoen dollar aan Bitcoins inwisselt,’ wat dan? De Bitcoin koers zal dalen, daar waren we het over eens. Daarnaast konden we het ons niet voorstellen dat het Bitcoin wisselkantoor $500 miljoen naar de ING rekening van de miljonair over zou kunnen maken. Doordat het fenomeen Bitcoin ons voorstellingsvermogen te boven gaat blijft het aantrekkelijk.
Beroemd om tulpengekte van 300 jaar geleden
Bitcoins worden vergeleken met de tulpengekte in onze Gouden eeuw omdat de waarde bepaald wordt door een afspraak van mens tot mens. Als het vertrouwen wegvalt, staat er geen ECB of FED op die stabiliteit tracht te behouden. De Bitcoin protagonist zegt daarentegen dat we aan het begin van de 21 eeuw Peer2Peer initiatieven beter kunnen vertrouwen dan instituties, regeringen of bedrijven. Een naïve gedachte die voortvloeit uit de crisis. De toekomst heeft namelijk veel mogelijke uitkomsten en daardoor is de Bitcoin ook aantrekkelijk.
De Bitcoin is zoals Rafael, Sylvie, Zlatan, Guillaume en Sabia. Je komt er niet omheen omdat beide fenomenen voor velen mysterieus zijn, ingewikkeld in elkaar zitten, voor gewone zielen het voorstellingsvermogen te boven gaat en de uitkomst ongewis is. We moeten niet raar staan te kijken als Rafael het met Zlatan gaat doen.