Opinie11 aug '12 09:17

Column Ben van der Burg | Olympische Spelen naar Nederland

Auteur: Fleur de Bruijn

Twee weken geleden stond ik, zoals zoveel landgenoten, een beetje ambigue tegenover het organiseren van de Olympische Spelen van 2028 in Nederland. Ik was niet echt tegen, maar ook zeker niet voor.

Ik sprak graag de voorzitter van NOC*NSF Gerard Dielessen na. “Het plan van het NOC*NSF was en is om eerst met de kracht van sport, Nederland sterker te maken en dan pas in 2016 te bezien of we de Spelen van 2028 zouden willen organiseren.” Hij verkondigde dat het Olympische Plan 2028 kernwaarden had als een vitale samenleving, excellente prestaties en economische impact. Wie kan daar tegen zijn?

Olympische Spelen = Verlies
Mijn grootste bezwaar zat hem in de kernwaarde: economische impact. Ik las in studies van gerenommeerde universiteiten dat alleen de Olympische Spelen van 1984 een financieel succes waren. Alle andere Spelen bleven uiteindelijk met een tekort achter. Dat betaalt de belastingbetaler lachend en met veel plezier, alleen dan moet het wel een verrijking van zijn leven zijn en voor velen is sport dat gek genoeg niet.

De Eiffeltoren in Amsterdam?
Na twee weken Londen 2012 ben ik om. De Spelen van 2028 moeten naar Nederland. Laten we eerst die economische impact van tafel vegen. IOC-erelid Hein Verbruggen heeft het me twee weken geleden nog één keer uitgelegd. Een hoogleraar economie snapt er niets van als hij een negatieve begroting maakt voor de Spelen, want een land moet tenslotte toch werken aan zijn infrastructuur en herinrichting van zijn steden.

Dat nemen die gasten dan niet mee in die studies, maar als je dat wel doet, dan ben je snel klaar. Ik vroeg hem nog naar de zogenaamde witte stadions in de wereld. De stadions die voor een toernooi gebruikt worden en vervolgens nooit meer gebruikt worden. “Dat moet je zien als de Eiffeltoren, zoals de wereldtentoonstelling 1896.”

Usian Bolt wil iedereen zien
De kosten van de Olympische Spelen kunnen trouwens ook een stuk lager uitkomen, dan waarvoor ze nu worden georganiseerd. Waarom moet er in Londen een nieuw stadion van 80.000 mensen gebouwd worden? Nu willen twee miljoen mensen kaarten hebben om naar Usain Bolt te kijken. Of je nu 1,92 miljoen mensen teleurstelt of 1,94 miljoen. Dat doet er niet zoveel toe. Dus zo massaal hoeft het allemaal niet.

Durf eens concreet te worden!
Dat doe je bijvoorbeeld door het beachvolleybal op de Dam te houden. Een ring op het oude Olympisch Stadion te zetten. Gewichten te heffen op de kaasmarkt in Alkmaar. Hockey in de Arena te spelen. In het Van Gogh Museum te tafeltennissen. Met je kano door de Amsterdamse grachten te varen. Zo maak je de Spelen 2028 uniek. Het Olympisch dorp bouw je in de Bijlmer, want de Bijlmer kan toch een grondige opknapbeurt gebruiken.

Gebruik onze negen topsectoren
We kunnen in Nederland dus een kleinere, intieme, duurzame en  legendarische spelen organiseren, waarbij we onze negen topsectoren gebruiken om het allemaal mogelijk maken. We willen toch goed worden in logistiek, chemie, high tech, water, etc. Voor velen helpt het als er een stip op de horizon staat. Dankzij een high impact event als de Olympische Spelen krijg je extra steun voor de topsectoren en heb je in de zomer van 2028 een evenement dat velen blij maakt.
 

--------------

Ben van der Burg is ondernemer in optima forma en schuift regelmatig aan bij uitzendingen van BNR (onder meer Zakendoen Met). Voor BNR.nl schrijft hij sinds februari wekelijks een column. Volg hem op Twitter: @ikbenechtben. Meer columns op BNR.nl lees en luister je hier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen