Opinie18 aug '12 10:07Aangepast op 18 aug '12 11:15

Column Ben van der Burg | Stoerpunten voor Van Haersma Buma, Roemer, Wilders en Rutte

Auteur: Fleur de Bruijn

En zo werd het dankzij uitspraken van onze politici een droevige week voor de mensheid en de Nederlander in het bijzonder.

Het begon met de draai van CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma in Utrecht over de langstudeerboete. Jarenlang was het CDA voor de langstudeerboete. Onder het genot van zon en de energie van studenten maakte Van Haersma Buma een draai. Inhoudelijk zeer terecht, maar het zegt veel over het opportunisme, de standvastigheid en visie van Van Haersma Buma.

Boete van Brussel
SP-voorman Roemer maakte er helemaal een zooitje van door in het Financieele Dagblad te verkondigen dat hij de boete die Brussel zou opleggen als Nederland het begrotingstekort van 3 procent zou overschrijden niet zou gaan betalen. PVV-leiderWilders probeerde ook zijn slag te slaan door te verkondigen dat Badr Hari naar Marokko moet worden gestuurd als hij veroordeeld wordt wegens mishandeling.

Als klap op de vuurpijl zag ik een advertentie op Facebook waarop Mark Rutte me aankijkt en zegt:  ‘Meer straf en minder begrip voor criminelen.’ Mijn (stemgerechtigde) dochter zou zeggen: ‘Tien stoerpunten voor alle flinke knullen.’

Moeten we het toch weer hebben van Obama
Onze politici zijn begonnen onze stemmen te winnen voor 12 september. Dat doen ze door op hun borst te kloppen en stoere oneliners te verkondigen. Omdat ik denk dat we in onze samenleving primitief alfa-apen gedrag achter ons moeten laten, zocht ik een manier waarop het ook zou kunnen. Zo belandde ik (toch weer) bij de speeches van Barack Obama tijdens zijn campagne in 2008. De hoop die hij gaf,  de mogelijkheden die hij schetste ‘for a nation in despair’ en de ‘endless possibilities’ die hij verkondigde, maakte hem president van de US of A.

Ik snap dat wij geen perfectus orator zoals Obama in ons midden hebben, maar ook inhoudelijk horen we vooral open deuren: een socialer land, een duurzamer land, een rijker land, een sterker land en vervolgens hoor je wat we vooral niet meer willen: criminaliteit, Europa of allochtonen (afhankelijk van de partij).

De hoop komt van Wijffels
Gelukkig bestaan er mensen die onze politici overstijgen. Ik las een (cynisch) verslag van een speech die Herman Wijffels op Lowlands heeft gegeven en kreeg hoop. ‘De huidige economische crisis ziet hij als een symptoom van een ecologische crisis. Eén die ontstond doordat de mens vasthield aan het take-make-dump-principe. […] Waarom niet meer inzetten op preventie of mensen aan het werk houden. In het bedrijfsleven ontdekte hij al een omslag. BMW ziet zich in de toekomst niet meer als leverancier, maar als dienstverlener in mobiliteit. Bezit raakt uit, hoopt Wijffels. Het gaat volgens hem niet om het eigendom, maar om de functie van goederen.’

Daarna pleitte dezelfde Herman Wijffels voor een nieuw politiek stelsel en toen wist ik het zeker. Kan die Wijffels niet die 150 politici gaan leiden in Den Haag?

--------------

Ben van der Burg is ondernemer in optima forma en schuift regelmatig aan bij uitzendingen van BNR (onder meer Zakendoen Met). Voor BNR.nl schrijft hij sinds februari wekelijks een column. Volg hem op Twitter: @ikbenechtben. Meer columns op BNR.nl lees en luister je hier.

Gerelateerde artikelen