Column Ben van der Burg | Rutte, Roemer, Wilders
Deze week mocht ik in de toekomst kijken. Ik was te gast op de prijsuitreiking van een zelfstandig gymnasium in het midden van het land. Zo’n school waar soms de helft van de leerlingen in een willekeurige klas ooit een Cito-score van 550 heeft gehaald.
Zo’n school die op lijsten van Trouw en Elsevier van beste scholen van Nederland altijd in de top-5 staat. Zo’n school waar gemiddeld meer leerlingen de toekomst van ons land gaan bepalen, dan een willekeurig VMBO in Rotterdam-Zuid. Rutte, Roemer, Wilders, Rutte, Roemer hadden met mij mee moeten gaan.
Met Wilders was ik snel klaar
Een meisje werd 18 jaar geleden geboren in Bagdad. Kwam een jaar later naar Nederland en scoorde nu cum laude met het hoogste cijfer van de hele school voor Nederlands.
Laten we dat soort types eens als boegbeeld gebruiken en niet altijd weer met die Marokkaantjes aan komen zetten. Met de overige politici ben ik minder snel klaar en niet alleen met de politici.
Elite, pfff
Zo’n prijsuitreiking begint ermee dat de leerlingen wordt verteld dat ze bij de elite van ons land behoren, omdat slechts twee procent van Nederland een gymnasiumdiploma haalt. Bij Roemer moet het nu gaan jeuken, omdat elite natuurlijk een vies woord voor hem is. Terwijl de elite juist elite genoemd mag worden, omdat ze in tegenstelling tot de non-elite integer, solidair en vooral wijs is.
Aangezien we deze eigenschappen bij de elite nog maar weinig terugzien, heeft het woord elite een bijsmaak gekregen. Ook ik twijfelde overigens of de 400 mensen in de zaal elite associëren met wijsheid, maar dit terzijde.
Varen…
Daarna werd ik getrakteerd op een kleine 100 biografietjes van jonge mensen. De mentoren spraken de leerlingen toe. De toekomt ontvouwde zich voor me. Ik genoot van de jongen die gaat varen, van de jongen die artificial intelligence gaat studeren en van een meisje met negens voor Wiskunde B en D.
Maar…over dertig jaar hebben we voornamelijk artsen in ons land die richting geven, daarnaast wat advocaten en bedrijfskundigen. Ik snap dat er een numerus fixus op geneeskunde zit, maar de richting van denken van deze jonge mensen is al opvallend. Slechts een handvol koos voor een betastudie. Meneer Rutte dat gaat niet goed. U weet net zo goed als ik dat we beta’s nodig hebben in de toekomst.
Topsectoren en studierichting: een mismatch
Ik zie onze negen topsectoren: tuinbouw, water, agrofood, life scienes & health, chemie, hightech, energie, logistiek en creatieve industrie en ik bedenk wat voor een type mensen je daarvoor nodig hebt.
En ik zie een complete mismatch tussen de meeste sectoren en de keuzes die de 100 jonge mensen op een gymnasium in het midden van het land maken en zo komen we bij Van Bijsterveldt.
Scholen moeten scoren
Niet alleen Van Bijsterveldt en de leerlingen moeten scoren. Ook een school moet scoren. Hoog in de lijst van Trouw en Elsevier komen is belangrijk. Daarmee trek je nieuwe leerlingen aan. Er zijn veel manieren om daar te komen: kinderen op school hebben met hoger opgeleide ouders, de beste docenten aannemen, kinderen hard laten werken of kinderen de simpele wiskundevariant laten kiezen, dan scoren de kinderen hoger en daarmee scoort de school hoger.
Je ontneemt de kinderen direct de kans om een betarichting op te gaan en daarmee beïnvloed je op een negatieve manier de toekomst van ons land. Maar dat zijn niet de targets van de school.
Ook mooi
Op zo’n school in het midden van het land krijgt slechts een handvol leerlingen in de vierde klas een volmonding positief advies om Wiskunde B (noodzakelijk voor een betastudie) te kiezen. Ik geloof niet dat de rest daarvoor te dom is, maar de rest ‘kan maar beter Wiskunde A doen.’
Daarmee kun je immers nog geneeskunde studeren, maar sluit je direct een weg af die noodzakelijk is voor de toekomst van ons land en zo krijg je dertig jaar later artsen, advocaten en bedrijfskundigen. Ook mooi…
----------
Ben van der Burg is ondernemer in optima forma en schuift regelmatig aan bij uitzendingen van BNR (onder meer Zakendoen Met). Voor BNR.nl schrijft hij vanaf februari wekelijks een column. Volg hem op Twitter: @ikbenechtben. Meer columns op BNR.nl lees en luister je hier.