Opinie3 mei '12 11:12

BNR Begrip | Beheers je volumeknop

Auteur: Ewald Theunisse

Praten met de juiste geluidssterkte doet wonderen.

Het is niet iets waar de meeste mensen vaak bij stilstaan: mensen zijn heel gevoelig voor het volume waarmee anderen praten. Bescheiden, introverte mensen vinden het in de regel akelig als anderen luid tegen ze praten. Ze vinden het intimiderend, overdreven, brutaal sommigen beschouwen het zelfs als een vorm van agressie die ze intimiderend vinden.

Het zijn vrijwel zonder uitzondering dominante, extraverte mensen die zich van veel decibels bedienen. De afstandelijk-rationele types onder hen doen het om zeker te weten dat hun punt gehoord wordt. De informeel-emotionele types doen het omdat ze gewoon bijzonder enthousiast zijn over hun gespreksonderwerp. Deze twee types vinden zacht praten weer irritant. Ze beschouwen het als een vorm van onzekerheid of zwakte zelfs, en sommigen worden er zelfs wantrouwend van.

Wanneer je je volume aanpast aan het voorkeursvolume van een ander, zul je versteld staan van het positieve effect. Het klinkt bekend, voelt vertrouwd en veilig en dat vergroot de bereidheid te luisteren aanmerkelijk. Probeer het eens uit vandaag en merk het verschil!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen