Opinie8 okt '12 17:58Aangepast op 15 okt '12 07:49

Column Jan Postma | Voor eindstop Pennsylvania ave, moet je eerst door Sesamstraat

Auteur: BNR Webredactie

Dat zal je altijd zien. Iedereen vindt dat je het eerste presidentiële debat gewonnen hebt, maar het enige inhoudelijke moment dat blijft hangen, gaat over het gele Amerikaanse neefje van Pino.

'Big bird' raakt zijn baan kwijt, als het aan Mitt Romney ligt. Romney wil namelijk bezuinigen op de publieke omroep. En uitgerekend deze gele Pino wordt nu door Obama keer op keer uit de hoge hoed getoverd om Romney aan te vallen.

Vier jaar geleden ging het nog over Wall street en main street. Anno 2012 leidt de weg naar Pennsylvania avenue door Sesame street. Prioriteiten, prioriteiten.

De debatcoaches van Washington hebben hun aandacht ondertussen al verplaatst. Het gaat tijdens het VP-debat van donderdag nu even niet meer om Mitt en Barack, maar om de running mates Paul en Joe. De koele cijfertjeskoning tegen de beruchte flapuit. En dus zal er in het Witte Huis met enige zenuwen naar 11 oktober uitgekeken worden. Control freak Obama heeft de touwtjes even niet meer zelf in handen.

Obama heeft het natuurlijk aan zichzelf te wijten dat de strijd weer een klein beetje interessanter is geworden. Na het debat in Denver komt Romney voorzichtig dichterbij in de peilingen.

Kranten en nieuwsshows grijpen de nieuwe ontwikkelingen dankbaar aan. Nu draaien de analyses niet meer om het saaie ‘No drama, it’ll be Obama’, maar om de mogelijke ‘Romney on the rise’. Dus mag team Obama geen fouten maken, en kan het ook niet meer rustig achteroverleunen. Zij zijn het team dat in het slot van de wedstrijd met 1-0 voorstaat, maar wel tegen een Duitse ploeg.

En net nu komt het dus aan op Joe Biden. De man die zo lekker los en impulsief is, maar daarbij zijn mond nogal eens voorbij praat. Het leverde hem de bijnaam ‘gaffe king’ op: blunder koning.

Een van de grotere impulsieve momentjes was in mei, toen hij spontaan vertelde voor het homohuwelijk te zijn. Hierdoor moest Obama zich hals over de kop ook voor het homohuwelijk uitspreken. Het Witte Huis had zelf een moment willen kiezen om het moment optimaal te kunnen benutten. In plaats daarvan liepen ze nu zelf achter de feiten aan.

In 2008 was Biden nog de gentleman, toen hij het opnam tegen Sarah Palin. Voor 11 oktober staat hij op scherp. En juist als hij op scherp staat, wil hij nog wel eens vanuit zijn heup schieten. Een misser kan afleiden van een verder sterk en humorvol optreden. 

Biden’s tegenstander is de cijfertjesgoochelaar Paul Ryan. Als je de verhalen over Ryan mag geloven, is hij een menselijke rekenmachine. Een man die op een verjaardagsfeest bij het serveren van taart eerst aan een cirkeldiagram in powerpoint denkt. Op zich geen verkeerde eigenschap voor iemand die moet helpen het land er weer bovenop te krijgen. Toch wordt Ryan weinig ingezet in de media. En als hij te zien is, wordt alleen zijn menselijke kant benadrukt. Ryan houdt van jagen, en Ryan luistert naar Rage against the machine. Over zijn plannen gaat het niet. Overigens luistert Ryan naar eigen zeggen alleen naar de muziek van de anti-kapitalistische band, en niet naar de teksten.

Een soort moderne variant op Clinton’s “ik rookte joints, maar ik inhaleerde niet.”

De dossierkennis zou wel goed moeten zitten bij Ryan. De fiscaal conservatief wil een stuk verder gaan met bezuinigen dan zijn baas. Niet echt een warme, menselijke boodschap, en dat wil Biden natuurlijk uitbuiten. Ryan zal op zijn beurt Biden weg willen blazen met cijfertjes. Het wordt dus het debat van de schietgrage Ernie tegen de rechtlijnige Graaf Tel. In Sesamstraat zal met interesse gekeken worden.

Jan Postma

---

BNR volgt de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2012 op de voet. Met al het nieuws over beide presidentskandidaten maar ook met analyses en columns. Jan Postma is Amerikanist en eindredacteur Amerikaanse verkiezingen. Volg Jan op Twitter.

Gerelateerde artikelen