Opinie27 sep '12 10:16

BNR Begrip | 'Zal ik jou eens wat vertellen?!'

Auteur: Ewald Theunisse

Hoe je boosheid van anderen kunt temperen en conflicten voorkomt.

Als iemand op deze manier op je afstapt, kun je erop rekenen, dat er een stevig verwijt volgt van een extravert medemens dat het conflict niet schuwt. Introverte mensen zijn op zulke momenten geneigd zich bedreigd en geïntimideerd te voelen. Extraverte mensen dienen de criticaster meestal stevig van repliek.

Beide manieren van reageren helpen niet om een misverstand of conflict snel op te lossen. Wat wel effectief is, is het volgende. Laat de ander gewoon rustig uitspreken en neem wat hij of zij zegt om te beginnen vooral NIET persoonlijk. Kritiek op handelen is GEEN kritiek op jou als mens!

Is de ander klaar, zeg dan iets in de trant van: 'Ik begrijp dat je boos bent omdat ik.... Kun je me vertellen waarom je dat boos maakt?'. Je toont hiermee echt te luisteren en geïnteresseerd te zijn en dit heeft vaak meteen al een kalmerende werking. Bovendien geef je de ander hiermee de ruimte maar ook de opdracht om zijn gevoel van boosheid te verklaren. Meestal gaat het daarbij om een niet vervulde behoefte.

Als de ander zich nader verklaard heeft, vat het dan samen. Bijvoorbeeld: 'Dus je wordt boos omdat ik om de haverklap met nieuwe ideëen kom en jij daardoor een gevoel van onrust krijgt. Hoe zou je het liever hebben?'

Als je dit doet, is de kans groot dat je een eerlijk antwoord krijgt waar je iets mee kunt en zo een conflict voorkomen hebt en een irritatie hebt weggewerkt.

Gerelateerde artikelen