Opinie13 apr '12 08:44Aangepast op 14 apr '12 16:19

BNR Begrip | Angst: drug nummer 1

Auteur: Ewald Theunisse

Een mooi onderwerp voor vrijdag de 13e!

Het is vrijdag de 13e. Een mooie dag om het eens te hebben over  de misschien wel meest verslavende emotie: angst. Hij houdt mensen in de greep, maakt ze kleiner en kleiner, berooft ze van energie en kan ze uiteindelijk totaal verlammen.

Veel mensen zijn bang voor iets en elke gedachte over het onderwerp hebt versterkt eigenlijk alleen maar hun angst: ‘Ik kan het niet’, ‘ik heb niet de juiste diploma’s’, ‘stel dat het mislukt?’, ‘wat als ik ontslagen, afgewezen word?’...  Uiteindelijk ben je als een konijn in de nacht, midden op de weg, roerloos starend naar de koplampen van de Jeep die je zometeen kan overrijden. 

Angst is feitelijk alleen te overkomen door onbeschroomd direct af te stappen op dat wat je vreest. En om je te realiseren dat waar je bang voor bent zich voornamelijk afspeelt in je hoofd.

Toch doen wat je vreesde, leidt bijna altijd tot een bijna bizarre ervaring. Het lukt, vaak met verbazingwekkend gemak. Waarna je je afvraagt: waar ben ik al die tijd in hemelsnaam zo bang voor geweest? Afkicken van angst is met een klein beetje moed veel simpeler dan je denkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen