Opinie14 apr '12 17:10

BNR Begrip | Van betekenis of niet?

Auteur: Ewald Theunisse

Alle waarde is waarde die we zelf aan dingen toekennen. Meer niet.

Zo’n beetje vanaf het moment dat hij verkoos met rugnummer 14 te spelen, voegde Johan Cruijff magie toe aan dit getal, dat daarvóór een wat anoniem en onbeduidend bestaan leidde.

Ineens stond 14 voor onnavolgbare creativiteit, geniale bevliegingen en groots inzicht. En hoeveel jonge voetballertjes vochten vervolgens niet om het zelfde rugnummer?

Het is grappig om te zien hoe we aan allerlei dingen door anderen of door onszelf bedachte waarde en betekenis hechten. Vaak baseren we ons daarbij op geloof, hoop of liefde.  Of op  bijgeloof, angst en vrees.

Zo is er in Amerika geen hoog gebouw dat een dertiende verdieping heeft: je gaat gewoon van 12 naar 14. Hetzelfde geldt voor vliegtuigen, waar rij 13 ontbreekt.

Wat als we 14 eens als ongeluksgetal uitroepen en 13 juist als geluksbrenger? Zou er veel veranderen? Waarschijnlijk niet. Of misschien alleen dit: dat we ineens beseffen dat we het allemaal maar ‘bedacht’ hebben. Dat het alleen maar waarde heeft zolang we het waarde geven. En dat maakt alles heerlijk relatief.

Gerelateerde artikelen